EFECTE DE LA FILTRACIÓ DE L'ICIJ

El primer ministre d'Islàndia dimiteix assetjat per l'escàndol dels 'papers de Panamà'

Gunnlaugsson ha hagut d'enfrontar-se a fortes protestes als carrers i a una futura moció de censura

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre d’Islàndia, Sigmundur David Gunnlaugsson, s’ha convertit en la primera víctima política dels papers de Panamà al dimitir del seu càrrec després de dos dies de protestes als carrers i la forta pressió dels quatre partits de l’oposició que tenien previst presentar aquesta setmana una moció de censura.

    La decisió s’ha pres després d’una reunió del Partit Progressista, que Gunnlaugsson dirigeix. El ja ex primer ministre seguirà al capdavant del partit i serà proposat com a nou cap de l’Executiu l’actual ministre d’Agricultura, Siguror Ingi Jóhansson, de la mateixa força política.

    En un últim intent per evitar la seva renúncia, Gunnalaugsson, que estava al capdavant d’una coalició de centredreta, havia advertit al seu soci de Govern, el Partit de la Independència, que si li retirava el seu suport demanaria al president del país, Olafur Ragnar Grimsson, dissoldre el Parlament i convocar noves eleccions. 

Gunnlaugsson s’aixeca i abandona l’entrevista quan li van preguntar pels #Panamapapers. / periodico

«He dit al president del Partit de la Independència que si els parlamentaris del seu partit creuen que no poden mantenir durant més temps el Govern per acabar junts la feina, dissoldré el Parlament i convocaré eleccions legislatives», havia escrit Gunnlaugsson a la seva pàgina de Facebook.

    Ara és el seu soci de Govern, que aporta la majoria parlamentària al Partit del Progrés i que té diversos dels seus membres al Govern, el que ha de donar el vistiplau a l’home elegit per succeir Gunnlaugsson.

    El màxim dirigent del Partit de la Independència, Bjarni Benediktsson, que ocupa a més el càrrec de ministre de Finances, també apareix en els documents que va fer públics el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ), igual que altres alts funcionaris municipals del partit. 

LLANÇAMENT D’OUS

Des que es va informar de l’aparició de Gunnlaugsson i de la seva dona en els papers de Panamà per haver tingut una empresa en un paradís fiscal, milers de persones es van manifestar per exigir la seva dimissió al davant del Parlament, on han llançat ous, plàtans i 'skyt', el popular formatge blanc islandès. 

Notícies relacionades

    D’acord amb documents donats a conèixer per l’ICIJ, Gunnlaugsson va dipositar el 2008 milions de dòlars en bons a la companyia Wintris, amb seu a les illes Verges britàniques, amb la seva dona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir, filla d’un ric concessionari d’automòbils.

    Posteriorment, després de ser elegit diputat l’abril del 2009, va vendre el 50% de les accions a la seva dona, al preu simbòlic de menys d’un dòlar. Segons l’ICIJ, Gunnlaugsson «va continuar ocultant» l’existència d’actius quan es va convertir en primer ministre el 2013, violant d’aquesta manera «les normes ètiques» d’Islàndia. 

Un experiodista educat a Oxford