ATEMPTAT MÚLTIPLE A BRUSSEL·LES

Espanya reforça la seguretat als aeroports després dels atemptats de Brussel·les

El Ministeri de l'Interior manté el nivell 4 d'alerta sobre una escala de 5

lpedragosa33279119 madrid 22 03 2016   el ministro del interior  jorg160322202926

lpedragosa33279119 madrid 22 03 2016 el ministro del interior jorg160322202926 / J M Prats

2
Es llegeix en minuts
Margarita Batallas
Margarita Batallas

Periodista

ver +

El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va informar ahir que es reforçarà la seguretat als aeroports després dels atemptats de Brussel·les i va recordar que el metro i els trens ja compten amb mesures addicionals de seguretat des dels atemptats de París del novembre passat. 

    Aquesta va ser la decisió adoptada pels experts de la taula de valoració de l’amenaça terrorista que es van reunir en aquest departament. Aquests especialistes també van recomanar mantenir el nivell 4 d’alerta terrorista (sobre una escala de 5).

    Fernández va explicar que els experts en la lluita antiterrorista, entre els quals hi havia representants dels Mossos d’Esquadra i de l’Ertzaintza, van acordar mantenir el nivell 4 d’alerta terrorista que ja es va establir el 26 de juny passat després dels atemptats de França Tunísia. El ministre va advertir que la màxima alerta, és a dir, el nivell 5, només es fixa quan es preveu «un atemptat imminent» a Espanya.

ACTIVACIÓ DE SEGURETAT

Aquest nivell 4 implica que les forces de seguretat «s’activen» per investigar, prevenir i protegir les infraestructures «crítiques», va subratllar. Aquesta protecció no només és física, sinó també «virtual», ja que els gihadistes utilitzen les xarxes socials per captar i adoctrinar terroristes. Aquest nivell es va mantenir després dels atemptats de París, encara que es va reforçar amb mesures addicionals com la seguretat a les estacions de tren i de metro.

    Als aeroports, el nivell que s’estableix és el 2, però el ministre de l’Interior es va negar a facilitar més dades per raons de seguretat. A més, es portarà a terme «un recordatori» a «tots els operadors d’infraestructures crítiques» perquè no abaixin la guàrdia.

Notícies relacionades

    Fernández també va informar que el seu departament ha rebut 1.162 comunicacions de ciutadans que des del 4 de desembre passat disposen de tres canals (correu electrònic, aplicació per a mòbils i una línia de telèfon) per denunciar comportaments sospitosos de radicalització gihadista. El 48% d’aquests avisos «contenien dades d’interès policial» i alguns han servit per avançar en investigacions que ja estaven en marxa.

REUNIÓ DEL GABINET 

La Generalitat també reforçarà la seguretat en estacions de transport i zones de gran afluència de persones, inclosos aquells llocs on estigui previst celebrar les típiques processons i els actes religiosos durant la Setmana Santa. Els Mossos d’Esquadra patrullaran amb armes llargues pels vagons de metro i augmentaran la seva presència i la seva visibilitat al carrer, informa J. G. Albalat. Així ho va anunciar el conseller d’Interior, Jordi Jané, després de la reunió del Gabinet de Coordinació Antiterrorista de Catalunya, al qual va assistir també el president de la Generalitat, Carles Puigdemont