Erdogan acusa la UE de cinisme respecte als refugiats

El dirigent afirma que Europa s'ha de mirar a si mateixa abans de donar lliçons a Turquia

El líder turc també carrega contra Brussel·les per la seva suposada ambigüitat sobre el PKK

epons33195441 turkish president recep tayyip erdogan gestures as160318120412

epons33195441 turkish president recep tayyip erdogan gestures as160318120412 / ADEM ALTAN

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Rara vegada el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan es mossega la llengua. Durant un discurs amb motiu de la commemoració de 101è aniversari de la batalla de Gal·lípoli, en què l'Imperi Otomà va derrotar els aliats a l'estret dels Dardanels durant la primera guerra mundial, Erdogan ha criticat Europa per la seva actitud cínica respecte de la crisi migratòria.

“En un moment en què Turquia està allotjant tres milions de refugiats, aquells incapaços de fer un lloc a un grapat de refugiats, que al mig d'Europa mantenen aquests innocents en condicions vergonyoses, s'han de mirar a si mateixos primer”, ha dit el mandatari turc, la oratòria del qual –moltes vegades populista– fa impacte entre les masses. En aquest sentit, el cap d'Estat va asseverar que només es detindria a escoltar les crítiques sobre l'historial del seu país en matèria de drets quan estigui justificat.

Aquests comentaris s'han produït al mateix temps que el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, es reuneix a Brussel·les amb líders europeus per intentar tancar un acord sobre migració.

Les invectives contra Europa no s'han acabat aquí, sinó que també han inclòs la posició d'ambigüitat sobre el grup armat kurd del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), considerat terrorista per Ankara i Brussel·les. Erdogan va protestar per la decisió de les autoritats belgues d'autoritzar l'acampada d'un grup pro PKK fora de la seu de la cimera UE-Turquia. “Avui han tret la bandera i els pòsters (del PKK)”, ha detallat Erdogan, per a qui aquest tipus d'actuacions per part de les autoritats europees són “poc sinceres i poc decisives”.

En aquest sentit, ha indicat que els líders europeus estan “ballant sobre un camp de mines”, ja que, en la seva opinió, no hi ha motiu pel qual la bomba que va explotar a Ankara diumenge passat no pugui explotar també a Brussel·les. L'atemptat suïcida del dia 13 a la capital turca i que es va causar 37 morts va ser reivindicat pels Falcons de la Llibertat del Kurdistan, una escissió del PKK.

“Faig una crida una vegada més als països que directament o indirectament recolzin organitzacions terroristes: esteu criant un escurçó en el vostre si”, ha asseverat el president turc.

Notícies relacionades

Diferents institucions europees han criticat la desmesura amb què les Forces Armades turques porten a terme les seves operacions militars contra el PKK al sud-est del país, que ha acabat amb més de mil morts en menys d'un any, comptant també les nombroses baixes civils.

“La nostra lluita contra el terrorisme és moderada i legítima”, s'ha defensat Erdogan. “Cada organització terrorista activa a la nostra regió i a Turquia s'ha unit contra Turquia. Molts estats, en particular occidentals, encara no han mostrat una clara posició contra aquests grups”.