INFORME D'OIM

L'any més tràgic del Mediterrani

El 2015 se salda amb 3.771 migrants morts en l'intent de travessar el Mare Nostrum

La segona ruta més mortal ha sigut la del mar d'Andaman, al golf de Bengala, entre Malàisia i Tailàndia, on el 2015 han mort 800 persones

Immigrants intenten pujar a un bot, a prop de l’illa grega de Lesbos, el mes de setembre passat.

Immigrants intenten pujar a un bot, a prop de l’illa grega de Lesbos, el mes de setembre passat. / AP / PETROS GIANNAKOURIS

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

L'any que s'acaba se salda amb 3.771 migrants morts en l'intent de travessar el Mediterrani, segons informa un comunicat de l'Organització Internacional de Migracions (OIM), amb seu a Ginebra, xifra que converteix el 2015 en l'“any més tràgic” per als emigrants. Els morts el 2014 havien sigut 3.270, que se sumen a uns 20.000 morts identificats des de principis dels anys 90, d'acord amb l'oenagé Europe Fortress.

La segona ruta més mortal del planeta ha sigut el 2015 el mar d'Andaman, al golf de Bengala, entre Malàisia i Tailàndia, on el 2015 han mort 800 persones. En la blindada frontera entre Mèxic i els EUA han mort 330 emigrants, segons la citada organització, per la qual cosa el total d'emigrants morts a totel món durant l'any, en les temptatives d'arribar a països més segurs i pròspers han sigut uns 5.350.

D'acord amb les dades d'OIM, en els últims 12 mesos els que van arribar a Europa via mar han sigut 996.645. La macabra comptabilitat d'OIM puntualitza que el 77% dels morts s'han produït al Mediterrani central (des de Líbia a Itàlia), el 21% al Mediterrani oriental (des de Turquia a Grècia), mentre que en la ruta entre la regió africana del Magrib i Espanya els morts han sigut 74.

TANCAMENT DEL CENTRE DE POZZALLO

Notícies relacionades

En coincidència amb la difusió de les dades de part d'OIM, Metges sense Fronteres (MSF) ha informat aquest dijous que ha decidit "posar fi a les seves activitats a l'interior del centre d'acollida italià de Pozzallo (Sicília)", el més gran de la zona mediterrània, que durant el 2015 ha albergat 15.000 persones. En aquest centre es realitza la primera selecció dels emigrants, a més de facilitar atenció mèdica i psicològica per a tots.

"No existeixen les condicions mínimes per a una col·laboració eficaç", ha informat l'organització, que havia repetidament sol·licitat a les autoritats italianes "respostes concretes i a llarg termini" per atendre "les necessitats mèdiques i picològiques de les persones vulnerables, com dones embarassades, menors i víctimes de tortures". "En conseqüències MSF ha decidit  posar fi a les seves activitats a l'interior del centre d'acollida", s'afirma en un comunicat.