INFORME DE REPORTERS SENSE FRONTERES
67 periodistes han sigut assassinats el 2015
Quatre de cada deu periodistes han mort a mans d'islamistes radicals

photographer4
L’any 2015 es tanca amb 67 periodistes morts oficialment en circumstàncies vinculades a la seva feina, d’una llista de 110 professionals de la informació morts en estranyes circumstàncies, segons el recompte anual que ha publicat aquest dimarts Reporters sense Fronteres (RSF).
A aquesta xifra se sumen 27 periodistes ciutadans i 7 col·laboradors dels mitjans de comunicació. Això eleva fins a 787 els morts en l’última dècada per treballar per als mitjans de comunicació, segons ha assenyalat RSF. La majoria dels morts el 2015 eren periodistes locals (97%) que treballaven fora de zones de conflicte (64%), al contrari que el 2014, quan la majoria dels 66 periodistes assassinats ho van ser en zones de guerra.
QUATRE DE CADA DEU, ASSASSINATS PER RADICALS ISLAMISTES
El cementiri de periodistes més gran del món en l’any que acaba va ser l’Iraq (amb 9 confirmats d’11 possibles), seguit de Síria (9 de 10), països tots dos amb conflictes armats i amb la presència de l’organització terrorista Estat Islàmic (EI).
Particularment perilloses resulten per a la premsa tant la ciutat iraquiana de Mossul, sota l’imperi de l’EI, com Alep, a Síria, on regna el foc creuat entre les forces de Damasc i grups rebels o terroristes. Segons el Comitè per a la Protecció de Periodistes, quatre de cada deu periodistes han sigut assassinats a mans de radicals islamistes.
En tercer lloc del rànquing hi ha França (8/8), que tristament va protagonitzar l’atac terrorista contra la premsa més sonat de l’any, quan el 7 de gener del 2015 dos gihadistes van assassinar dotze persones a la seu de la revista satírica 'Charlie Hebdo'.
MÈXIC, EL PAÍS MÉS MORTÍFER PER A LA PREMSA
La segueixen a la llista Iemen (6/8), Sudan del Sud (6/7), l’Índia (5/9) i Mèxic (3/8), el país més mortífer per a la premsa a l’Amèrica Llatina, on en estats com Oaxaca o Veracruz els periodistes estan a l’objectiu de «màfies i de personalitats polítiques locals quan denuncien la corrupció», va indicar RSF.
Un dels assassinats de periodistes que van marcar 2015 en aquell país -recorda RSF- és l'execució del fotoreporter mexicà Rubén EspinosaRubén Espinosa, trobat amb signes de tortura amb quatre dones en un apartament de la ciutat de Mèxic, on havia fugit des de Veracruz per amenaces de mort.
Tanquen aquesta llista negra Filipines, on s'ha establert la mort de 3 periodistes per motius laborals sobre 7 casos, i Hondures, amb 7 casos possibles però cap de confirmat.
"És imperatiu dotar-se d'un mecanisme concret per a l'aplicació del dret internacional sobre la protecció dels periodistes", ha declarat el secretari general de Reporters Sense Fronteres, Christophe Deloire.
ELS ESTATS TAMPOC RESPECTEN LA PREMSA
RSF va destacar una doble amenaça per a la premsa: "Grups no estatals que perpetren exaccions", però també "molts estats que no respecten les seves obligacions internacionals". Per això considera imperatiu que les Nacions Unides designin un "representant especial" per a la protecció dels periodistes.
L'organització també va recordar que dos dels reporters assassinats aquest any eren dones: la francesa Elsa Cayat, en l'atac islamista contra 'Charlie Hebdo' el 7 de gener; i la somali Hindia Mohamed, amb un cotxe bomba per part de la milícia islamista de Somàlia Xebab el 3 de desembre.
Notícies relacionadesAls morts enumerats s'han d'afegir 54 periodistes segrestats, xifra que suposa un augment del 34% respecte al 2014; i 153 empresonats, un descens del 14%. De tots ells RSF va donar compte en un altre informe presentat fa dues setmanes.
Els ostatges són a Síria (26), Iemen (13), l'Iraq (10) i Líbia (5); i els empresonats a la Xina (23), Egipte (22), l'Iran (18), Turquia (9) i 66 més repartits per la resta del món.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"