Al-Morabitoun: Aquest és el grup que ha atacat l'hotel a Mali

És una filial d'Al-Qaida liderada per un exmujahidí que va combatre a l'Afganistan contra l'ocupació soviètica

L'organització alterna el terrorisme amb altres activitats criminals com el tràfic de persones

1
Es llegeix en minuts

Al Morabitoun, el grup que ha reivindicat l'assalt a l'hotel de Mali, és una filial d'Al-Qaida liderada per Mojtar Belmojtar, un veterà gihadista algerià que va començar la seva 'carrera' lluitant contra les forces soviètiques a l'Afganistan.

El grup està compost sobretot per tuaregs i per combatents procedents d'Algèria i Tunísia. A més del gihad, aquesta organització també es dedica a tota mena de tràfics a través de les immensitats saharianes, inclosos el de drogues i el d'éssers humans. Al Morabitoun té la seva principal àrea d'acció entre les províncies de GaoKidal Tombouctou.

El grup Al-Morabitoun agafa el seu nom dels almoràvits, la dinastia que en els seus orígens estava integrada per nòmades que, des del desert del Sàhara, van pujar fins a dominar tot el Magrib al-Àndalus, on van imperar entre el segle XI i XII i hi van imposar una visió rigorista de l'islam.

FIRMAR AMB LA SANG

Notícies relacionades

L'actual organització terrorista té altres noms, com el d'Al-Muthalimin (els que firmen amb la sang) o Els que es Cobreixen la Cara. Una de les grans operacions terroristes d'aquest grup va ser el segrest de treballadors de la planta petrolífera d'In Amenas, a Algèria, el gener del 2013, que va durar quatre dies i en què van morir 39 ostatges i els 29 assaltants.

El grup segueix fidel a Al-Qaida, encara que es va separar d'Al-Qaida al Magrib Islàmic, que és la que opera al Magrib, i ha rebutjat convertir-se en filial de l'Estat Islàmic. Al-Morabitoun és una de les nombroses organitzacions gihadistes que operen al nord de Mali