ATEMPTAT MÚLTIPLE A PARÍS

¿Què va passar a l'Estadi de França?

Tres kamikazes van fer esclatar els seus cinturons explosius als voltants de Saint-Denis

Els francesos abandonen l’Stade de France cantant ’La Marsellesa’. / periodico

2
Es llegeix en minuts

Uns 80.000 aficionats al futbol eren ahir a l'Estadi de França de París --que al juny acollirà la final de l'Eurocopa-- veient el partit amistós entre les seleccions de França Alemanya quan, al voltant de les 21.20 hores, tres explosions perpetrades per tres terroristes suïcides als voltants de l'estadi, i que es van poder sentir amb tota claredat, van desencadenar el pànic. Era el primer dels set atemptats simultanis que van causar l'horror a la capital francesa i que deixen un balanç de més de 120 morts i centenars de ferits, molts dels quals greus.

En aquest atemptat als voltants de l'estadi Saint-Denis, com és també conegut pels aficionats, van morir quatre persones, tres de les quals "sens dubte" els terroristes que van perpetrar l'atemptat i que es van immolar, segons va informar la policia. La quarta víctima mortal era una persona que era en un restaurant pròxim a una de les explosions. Almenys 11 persones van resultar ferides de gravetat i 39 de "gravetat relativa".

La persona morta és un ciutadà portuguès que era a prop de l'estadi, segons ha informat el Govern lusità. Es tracta d'un home de 63 anys que treballava a França des de fa anys i que es dedicava al transport de viatgers, raó per la qual era als voltants de l'estadi.

Entre els assistents al partit hi havia el president francès, François Hollande, que va ser evacuat després que se sentissin les dues primeres explosions i després de ser informat que no eren accidentals i que altres atemptats s'estaven produint a diversos restaurants i a la  sala Bataclan de la ciutat.

ENTONANT 'LA MARSELLESA'

Els accessos a l'estadi van quedar immediatament tancats. Les imatges que retransmetien les cadenes de televisió eren caòtiques. El partit va continuar fins al final (França va guanyar Alemanya 2-0), moment en què els espectadors van ser agrupats al mig del terreny de joc on van esperar que la policia donés ordres d'evacuar l'edifici per una sola porta. El desallotjament es va fer en relativa calma encara que en un ambient enrarit.

Els aficionats, potser intuint la jornada d'horror que s'acostava, van abandonar l'estadi entonant 'La Marsellesa', l'himne nacional de França.

NIT AL VESTIDOR

Els que no van sortir de l'estadi Saint-Denis van ser els jugadors de la selecció alemanya de futbol, que van decidir passar la nit als vestidors en lloc de tornar a l'hotel on estaven allotjats a París. "Vam voler evitar tot risc i vam decidir no travessar París i quedar-nos als vestidors", ha explicat Oliver Bierhoff. La selecció ha tornat a Frankfurt dissabte al matí.

Notícies relacionades

Bierhoff ha detallat que els jugadors no van tenir consciència del que passava fins que van arribar al vestidor. Allà van viure "amb gran ansietat" i "en estat de xoc" els esdeveniments a mesura que anaven arribant informacions sobre la cadena d'atemptats.