REUNIÓ HISTÒRICA A L'ÀSIA

Els presidents de la Xina i Taiwan es reuniran dissabte a Singapur per primera vegada des del 1949

La cimera ha sigut rebuda amb protestes pels opositors taiwanesos

Els presidents de la Xina i Taiwan es reuniran dissabte a Singapur per primera vegada des del 1949

AP

1
Es llegeix en minuts

Els presidents de TaiwanMa Ying-jeou, i de la XinaXi Jinping, es reuniran per primera vegada aquest dissabte a Singapur, han informat funcionaris taiwanesos aquesta matinada.

La cimera entre Ma i Xi serà la primera entre els dirigents de la Xina i Taiwan des que el triomf de la revolució comunista va establir la República Popular de la Xina a Pequín el 1949 i  el govern de la República de Xina es va traslladar a Taiwan el mateix any.

NO HI HAURÀ FIRMA D'ACORDS

Els dos dirigents intercanviaran punts de vista sobre la consolidació de la pau a través de l'estret de Taiwan i el manteniment de l'statu quo, però no es firmaran acords ni s'emetrà cap comunicat conjunt, ha assenyalat l'agència CNA.

L'agència oficial xinesa Xinhua ha confirmat la reunió, en un despatx en què ha dit que tindrà lloc "en nom dels líders de la part continental i Taiwan", segons ha explicat Zhang Zhijung, responsable de l'Oficina de Taiwan al Consell d'Estat (Executiu).

Ma i Xi intercanviaran punts de vista sobre el desenvolupament pacífic de les relacions entre els dos costats de l'estret, ha afegit Zhang, que ha afegit que s'han acordat "uns termes pragmàtics que estan d'acord amb el principi d'una Xina mentre no s'han resolt les diferències polítiques" bilaterals.

PROTESTES DE L'OPOSICIÓ A TAIWAN

A Taiwan, l'anunci de la reunió ha generat les primeres queixes de l'oposició, que és la gran favorita per guanyar les eleccions presidencials del 16 de gener vinent.

El portaveu del Partit Demòcrata Progressista (independentista), Cheng Yun-peng, ha dit que el moment elegit per a la reunió del president taiwanès amb el màxim líder de la Xina és qüestionable, ja que s'espera un canvi a la cúpula dirigent de Taiwan, després dels comicis del gener del 2016.

El secretari general de la Presidència, Tseng Yung-chuan, es reunirà avui amb el president del Parlament, Wang Jin-pyng, i els líders dels diferents grups parlamentaris per informar-los de la visita.

TENSIONS PERIÒDIQUES

Notícies relacionades

La Xina i Taiwan mantenen una disputa de sobirania des del 1949, quan els comunistes dirigits per Mao Zedong van derrotar el nacionalista Kuomintang, encapçalat per Chiang Kai-chek en la guerra civil xinesa i aquests últims es van refugiar a l'illa.

Des d'aleshores, les tensions són periòdiques i Pequín no ha renunciat a l'ús de la força en cas que l'illa proclamés la seva independència formal.