És secretari de la Prefectura Econòmica de la Santa Seu

El Vaticà deté el religiós espanyol Vallejo Balda per divulgar documents confidencials

Aquesta setmana es publicaran dos llibres que inclouen aquesta informació reservada sobre l'economia de l'Estat papal

El monsenyor riojà Lucio Ángel Vallejo Balda, detingut aquest dilluns, en una imatge d’arxiu.

El monsenyor riojà Lucio Ángel Vallejo Balda, detingut aquest dilluns, en una imatge d’arxiu. / EFE / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

El monsenyor espanyol Lucio Ángel Vallejo Balda, de 54 anys, pròxim a l'Opus Dei i secretari de la Prefectura Econòmica de la Santa Seu -una espècie de ministeri d'Economia-, està detingut des d'aquest dilluns a la presó vaticana, per haver divulgat documents confidencials sobre l'economia de l'Estat papal. La relacions públiques italiana Francesca Immacolata Chaouqui, detinguda aquest diumenge, ha sigut posada en llibertat amb càrrecs perquè ha decidit col·laborar amb les autoritats vaticanes sobre una fuga d'informacions, realitzada a través del pirateig d'un ordinador clau.

Aquestes informacions o part d'elles integren dos llibres que sortiran a la venda aquesta setmana, 'Via Crucis' del periodista de Mediaset (grup Berlusconi) Gianluigi Nuzzi, i 'Avaricia' del reporter del setmanari 'Espresso', Emiliano Fittipaldi.

Malgrat la posada en llibertat amb càrrecs de la jove, l'arrest de tots dos ha sigut convalidat per l'autoritat judicial vaticana. L'operació ha sigut portada a terme per la Gendarmeria vaticana, una espècie de policia nacional de l'estat pontifici.

Els dos detinguts formaven part de la comissió, instituïda pel papa Francesc el 2013, que havia d'ocupar-se de la reorganització de tota l'estructura econòmica de l'Estat papal, amb l'objectiu de controlar-la millor i, al mateix temps, proposar una millor gestió d'aquesta.

L'ordinador piratejat del revisor central de tota l'economia vaticana, Libero Milone, guarda tota la informació utilitzada per supervisar i controlar els comptes, pressupostos i balanços consolidats de tots i cada un dels organismes, despatxos i institucions de la Santa Seu o  vinculats a ella. Fins a Benet XVI, cada organisme era econòmicament autònom.

Segons la reforma de tots els organismes vaticans disposada per Francesc, la Prefectura o Ministeri d'Economia hauria de desaparèixer, i amb això el càrrec de monsenyor Vallejo, per deixar al seu lloc una poderosa Secretaria Econòmica que exerceixi com a supervisor de tota l'economia vaticana.

Notícies relacionades

L'operació estaria sent obstaculitzada pels que, durant gairebé un segle, han fet anar els fils de l'economia vaticana, inclòs l'IOR o banc papal, que, a més d'ocupar-se dels diners de capellans, diòcesis i ordes religiosos, havia fet nombroses i dubtoses operacions amb altres estats i organitzacions que poc tenien a veure amb la religió.

En aparença el Vaticà està davant un altre 'Vatileaks' com el de Benet XVI, quan el seu majordom, Paolo Gabriele, va robar documents privats i confidencials del Papa i, després d'un procés, va acabar a la presól. No obstant, el Papa que va venir “de gairebé la fi del món” , com va dir el dia de la seva elecció, està responent amb contundència a les travetes que li estan posant en el camí.