EL FUTUR D'UNA PRESÓ POLÈMICA

El cap del Pentàgon dubta que es pugui tancar Guantánamo

L'apatia d'Ash Carter amb l'afer frustra els plans de la Casa Blanca

Ash Carter.

Ash Carter.

1
Es llegeix en minuts
R. M. F. / WASHINGTON

A mitjans del mes passat, diversos equips del Pentàgon van visitar dues presons militars a Kansas i Carolina del Sud per estudiar la possibilitat que serveixin eventualment per acollir els presos de Guantánamo. El tancament del centre de detenció cubà segueix sent una prioritat per al president Barack Obama, que aspira a complir una de les promeses pendents des del primer dia del seu mandat. Però hi ha dubtes que el seu secretari de Defensa comparteixi el mateix nivell de compromís. En unes recents declaracions, Ash Carter va deixar la porta oberta que Guantánamo segueixi oberta de forma indefinida.

«Està bé si segueixen detinguts a Guantánamo, encara que jo preferiria que estiguessin en un altre lloc», va dir Carter en una teleconferència amb les tropes apostades a l'estranger. «Estaria bé fer-ho si podem i seria important», va afegir referint-se al tancament d'una presó que s'ha convertit en un símbol de la perversió de la justícia. «Però hem de ser realistes sobre la gent que està tancada a Guantánamo. Hi són per un motiu», va afegir.

Dels 116 detinguts que segueixen al penal, 52 tenen des de fa anys autorització per ser transferits a tercers països, però la repatriació no arriba, teòricament perquè el Pentàgon no té garanties que seran convenientment vigilats en els seus països de destí.

Notícies relacionades

SENSE PRESSES / La Casa Blanca està frustrada. La potestat de transferir els reclusos recau en el secretari de Defensa, però com ja va passar amb el seu predecessor en el càrrec, Chuck Hagel, Carter no té pressa. Com ja va dir en les audiències de la seva nominació, tem que un cop alliberats, alguns reclusos se sumin a la lluita. «No hi ha dubte que està sota pressió», va dir una font militar al diari Daily Beast. «A la Casa Blanca li agradaria veure que les transferències es fan de forma regular», va afegir. Fa algunes setmanes, l'Administració Obama li va demanar que presentés un pla per tancar la presó, però Carter encara no l'ha enviat.

Sí que ha mogut fitxa a l'avaluar diverses presons militars, on la Casa Blanca aspira a transferir els presos que considera massa perillosos per ser alliberats. Però el Congrés, de moment, impedeix que aquesta opció es materialitzi.