TENSIÓ POLÍTICA EN LA ULTRADRETA

El Front Nacional torna a expulsar Jean Marie Le Pen

El comitè central del partit castiga així les sortides de to del seu fundador

Jean-Marie le Pen, davant la seu central del seu partit a Nanterre.

Jean-Marie le Pen, davant la seu central del seu partit a Nanterre. / Jacques Brinon (AP / JACQUES BRINON)

3
Es llegeix en minuts
MARTA GARDE / EFE / PARÍS

El conflicte politicofamiliar que des de fa mesos afecta el partit ultradretà francès Front Nacional (FN) ha viscut un nou episodi amb l'expulsió del seu cofundador Jean-Marie Le Pen, en el punt de mira per les seves declaracions antisemites i negacionistes.

La direcció del Front Nacional ja el va expulsar una primera vegada el maig passat, però Le Pen va apel·lar a la Justícia i en aquest i dos recursos més va aconseguir tant que se li restituís la militància com que s'anul·lés el "congrés postal" en què, a través del correu, es va demanar als militants votar sobre la supressió de la figura del president d'honor.

Lluny de donar el contenciós per tancat, el Buró Executiu del partit es va reunir aquest dijous a la seva seu de Nanterre, als afores de París, per avaluar com tornar a castigar les successives sortides de to del patriarca del clan Le Pen.

 

 

Aquesta audiència, en què no van participar ni l'actual presidenta, la seva filla Marine Le Pen, ni el seu número dos, Florian Philippot, pretenia servir de punt d'inflexió per posar rumb a les eleccions regionals del desembre sense traves.

L'octogenari polític va defensar la seva causa durant més de tres hores davant l'òrgan executiu i, al sortir, va expressar el seu desig que "aquest episodi una mica polèmic" fos "una etapa cap a la reunificació activa de l'FN".

Però la resolució, malgrat l'absència de Marine i Philippot, que van considerar que la seva rivalitat amb el fundador els impedia tenir un judici imparcial, semblava estar presa amb antelació, ja que la majoria dels seus membres són fidels de l'actual líder del partit.

"La decisió completa i motivada serà notificada pròximament al senyor Le Pen", va indicar la formació en un breu comunicat, en què només va perfilar que aquesta mesura va aconseguir la "majoria" necessària per ser adoptada.

L'eurodiputat Bruno Gollnisch, pròxim al polític i que havia avançat que expulsar-lo suposaria la "manifestació d'una ingratitud increïble", va sostenir després que es confirmés aquesta decisió que és "políticament desastrosa, moralment xocant i jurídicament contestable".

"S'HAN SUÏCIDAT"

"El Front Nacional, al matar el seu fundador, en certa manera s'ha suïcidat", va declarar a la cadena "BFM TV" un dels advocats de Le Pen pare, Fredéric Joachim, que va recomanar al seu client tornar a recórrer als tribunals.

I poc després, el mateix Le Pen va assegurar a "i-Télé" que "evidentment" lluitarà jurídicament per una deliberació que, al seu parer, ha sigut presa sene reflexionar sobre la seva "gravetat" i fent "càlculs erronis sobre l'opinió pública".

La cita d'avui, a porta tancada malgrat els desitjos de Le Pen pare, va ser, segons Gollnisch, tensa al principi, quan es van abordar els temes jurídics, i "molt més natural" quan es van tractar les qüestions de fons.

"CONSEQÜÈNCIA LÒGICA"

El mateix Le Pen havia minimitzat al principi el contenciós, amb una faceta menys defensiva que l'adoptada anteriorment i assegurant que es tractava d'una "diferència d'apreciació" entre alguns membres d'aquesta agrupació i la direcció.

"Passa a tots els partits, no només a l'FN. Fins ara ens havíem escapat una mica dels debats interns i de la lluita de corrents. Mentre érem un partit petit la qüestió no es plantejava. Ara que som un dels tres grans, és evident que tenim els mateixos problemes que la resta", va subratllar.

Però la seva filla Marine va destacar, una vegada coneguda la decisió, que aquesta és una conseqüència "lògica" per a algú que "ha multiplicat els errors durant moltes setmanes" i que, segons ella, està "en l'origen" de tot aquest procés.

Notícies relacionades

El patriarca, de 87 anys i per a qui la seva filla "no tolera ni la més mínima oposició", va admetre que aquest conflicte sí que li dol a nivell personal.

"Sóc pare i, quan aquestes agressions injustes vénen de la meva família, de la meva filla, m'afecten més que quan procedeixen d'un adversari desconegut, però forma part d'estar al servei de França", va concloure el polític, sense cap intenció, malgrat tot, de fer marxa enrere en la defensa de la seva postura i els seus drets.