NOU TRACTAT COMERCIAL TRANSATLÀNTIC

Wikileaks ofereix 100.000 euros pel text íntegre del TTIP

L'esborrany només és accessible per a les autoritats i alguns eurodiputats, a qui no es permet fer fotos ni notes

Membres del Parlament Europea protesten contra el TTIP a Estrasburg, el mes de juny passat.

Membres del Parlament Europea protesten contra el TTIP a Estrasburg, el mes de juny passat. / REUTERS / VINCENT KESSLER

1
Es llegeix en minuts

Wikileaks, l'organització sense afany de lucre que es dedica a publicar i filtrar documents secrets, ha ofert aquest dimarts una recompensa de 100.000 euros (110.000 dòlars) a qui reveli el text íntegre del Tractat de Lliure Comerç i Inversions (TTIP) entre els EUA i la Unió Europea (UE).

Els diners es recaptaran mitjançant una campanya de "crowdfunding" per animar que es reveli l'acord "hipersecret", que segons els detractors s'està negociant d'esquena a l'opinió pública per donar avantatges legals i comercials a grans corporacions a les dues bandes de l'Atlàntic.

Segons Wikileaks --que ha creat un documental d'11 minuts per il·lustrar el problema de transparència en la negociació de l'acord comercial més important que s'ha negociat fins ara--, els Estats Units intenten consolidar la seva supremacia econòmica mundial amb aquest i dos acords més.

El TTIP, l'Acord d'Associació Transpacífic (TPP) i l'acord per al comerç de serveis TISA són, en opinió de Wikileaks, les tres peces centrals per mantenir els Estats Units com a poder econòmic davant les economies emergents dels BRICS (Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica).

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha destacat a la web de la plataforma que el "secretisme al voltant del TTIP projecta una ombra sobre el futur de la democràcia europea".

La campanya de Wikileaks ha sigut recolzada, entre altres, pel cineasta Terry Gillian, el filòsof eslovè Slavoj Zizek i l'exministre de Finances de Grècia Iannis Varufakis.

"La transparència necessita que se li doni cun cop de mà a l'eurozona, però també en les negociacions comercials que l'afecten. ¡Uneix-t'hi!", ha assenyalat Varufakis en un missatge a la xarxa social Twitter.

Notícies relacionades

L'equip de la Comissió Europea per a les negociacions del TTIP ha respost a Varufakis informant-lo en la mateixa xarxa social que pot trobar els documents públics sobre l'acord a la pàgina web de l'organisme.

Wikileaks ha portat a terme aquest estiu una campanya similar per revelar l'acord del TPP, amb la que ha aconseguit recaptar la suma total de la recompensa promesa. 

Temes:

TTIP Wikileaks