LES CONSEQÜÈNCIES DE LA CRISI GREGA

La fiscalia denuncia Varufakis per obstruir el pacte amb la troica

L'exministre haurà de donar explicacions del seu pla b contra el col·lapse bancari

El Parlament decidirà si el titular de Finances es va extralimitar i ha de ser investigat

El primer ministre grec, Alexis Tsipras (dreta), i l’exministre de Finances Iannis Varufakis.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras (dreta), i l’exministre de Finances Iannis Varufakis. / ALKIS KONSTANTINIDIS / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
CLARA PALMA HERMANN / ATENES

Tot i haver abandonat el seu càrrec, és estrany el dia en què l'exministre de Finances Iannis Varufakis no copa les portades a Grècia. Després que revelés haver treballat en un suposat pla de contingència, que passava per crear una mena de sistema de pagaments paral·lel, un pla b, per esquivar un eventual col·lapse bancari, les acusacions contra ell no paren d'acumular-se. Algunes, en forma de denúncies que podrien obligar-lo fins i tot a donar explicacions al Parlament.

La presidència de la Cambra rebia ahir de la Fiscalia del Tribunal Suprem la primera demanda -no vinculada al cas del pla b-, presentada fa més d'una setmana per un advocat i un alcalde. S'hi acusa Varufakis d'haver boicotejat la negociació amb els creditors d'amagat de la resta del Govern, cosa que segons els denunciants podria constituir un delicte d'«alta traïció».

En els pròxims dies arribaran al Parlament les noves demandes que s'estan preparant. El pla b de Varufakis passava per hackejar el sistema informàtic d'Hisenda, amb l'objectiu de crear comptes paral·lels per a cada contribuent, encara que tot apunta que en la pràctica la revelació de dades personals -per la qual eventualment se'l podria encausar- no es va arribar a produir mai. En qualsevol cas, la Secretaria General d'Ingressos Públics, que segons l'exministre està «controlada per la troica», ja ha ordenat una investigació administrativa per determinar si hi va haver sostracció de dades.

IMMUNITAT / Varufakis compta amb immunitat parlamentària, mentre que les seves actuacions en el desenvolupament del càrrec també estaven protegides. Per això ha de ser el Parlament el que autoritzi la seva investigació judicial.

Notícies relacionades

Segons el reglament, un mínim de 30 diputats poden proposar la creació d'una comissió especial, per a l'aprovació de la qual, en canvi, és necessària una majoria absoluta. Però l'Executiu no s'ha desvinculat de Varufakis, de moment. En una entrevista radiofònica, la portaveu Olga Gerovasili defensava ahir que Tsipras hagués sol·licitat la preparació d'un pla de contingència. «Si no ho hagués fet, seria un primer ministre irresponsable»,  va manifestar Gerovasili, que no obstant no es va pronunciar sobre si Tsipras coneixia el projecte de hackejar dades d'Hisenda i sobre les mesures que emprendrà el Govern en cas de concretar-se que l'exministre es va extralimitar.

Nova Democràcia ha demanat la compareixença del primer ministre; també a Varufakis -que a través de Twitter assegura que està «impressionat per la imaginació dels seus difamadors»- li exigeixen explicacions.