APROVAT PER ÀMPLIA MAJORIA

Els Boy Scouts dels EUA aixequen el veto als monitors homosexuals

La mesura arriba després que el 2013 el grup comencés a admetre adolescents obertament gais

Membres dels Boy Scouts, en una jura de bandera, el 2009, a Hudson (Wisconsin).

Membres dels Boy Scouts, en una jura de bandera, el 2009, a Hudson (Wisconsin). / KAREN BLEIER (AFP)

2
Es llegeix en minuts

L'Associació de Boy Scouts dels Estats Units ha aixecat aquest dimarts, després d'una votació guanyada per àmplia majoria, el veto que fins ara impedia als adults homosexuals treballar com a monitors en l'organització.

La decisió, ja aprovada a començaments de mes per unanimitat al comitè executiu dels Boy Scouts, ha sigut sotmesa a votació al consell executiu nacional, on s'ha ratificat amb un 79% dels vots i s'ha adoptat de manera definitiva i immediata.

La mesura arriba després que el 2013 l'associació comencés a admetre a les seves files adolescents obertament homosexuals.

No obstant, fins ara havia mantingut el veto en el cas dels adults, que habitualment treballen com a "guies" de les patrulles.

POLÍTICA INSOSTENIBLE

"Mantenir l'antiga política era insostenible i, inevitablement, hauria suposat haver de lidiar amb batalles legals simultànies en múltiples jurisdiccions a costos desorbitats", ha indicat el president dels Boy Scouts i exsecretari de Defensa de les Administracions Bush i Obama, Robert Gates.

Tot i l'aixecament de la prohibició, els grups locals d'escoltes vinculats a esglésies i organitzacions religioses poden seguir limitant-hi l'accés dels homosexuals, ja que tenen la capacitat d'elegir els seus propis monitors.

Segons l'associació, aquest canvi "respecta el dret" d'aquestes organitzacions a "seguir elegint líders adults amb creences que siguin consistents amb les seves".

FÓRMULA ELEGIDA

La fórmula elegida busca mantenir el suport dels grups més conservadors, que en gran part segueixen sent clau en l'estructura dels Boy Scouts.

Gairebé el 70 per cent de les aproximadament 110.000 patrulles d'escoltes que hi ha als EUA estan afiliades a organitzacions religioses.

Tot i aquesta "concessió" als grups locals de Boy Scouts, les reaccions no s'han fet esperar, i l'Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies (mormons) ja ha emès un comunicat en què amenaça d'abandonar la seva afiliació al moviment escolta.

ELS MORMONS, CONTRARIATS

Els portaveus de la principal Església mormona han assegurar que se senten "profundament contrariats" per la decisió i han avançat que la seva associació "de fa un segle" amb els Boy Scouts "haurà de ser examinada".

Notícies relacionades

En total, uns 2,7 milions de nens i al voltant d'un milió d'adults són membres dels Boy Scouts al país.

La decisió suposa un nou pas en l'obertura de l'organització als homosexuals, després d'anys de polèmica i queixes per la seva política de discriminació, i constitueix un nou avanç en els drets dels gais als EUA, després de la decisió del Tribunal Suprem que va legalitzar aquest any el matrimoni entre persones del mateix sexe a tots els estats.