Guerra familiar en la ultradreta francesa

La justícia anul·la la suspensió de militància de Jean Marie Le Pen

El fundador del Front Nacional va ser sancionat arran d'unes polèmiques declaracions antisemites

El partit liderat per Marine Le Pen apel·larà contra la sentència

1
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Jean Marie Le Pen li ha guanyat als tribunals una primera batalla a la seva filla Marine. La justícia francesa ha declarat aquest dijous nul·la la suspensió de militància del fundador del Front Nacional decidit pel Comitè polític del partit el 4 de maig a instàncies de la seva presidenta. 

El Tribunal de Gran Instància de Nanterre, que ha al·legat un defecte de forma, ha indicat que Jean Marie Le Pen haurà de recuperar els seus drets vinculats a la seva condició de militant i, en el seu cas, al de president honorari.

La formació ultradretana ha avançat que recorrerà la sentència i la seva direcció ha tret transcendència a la notícia que, no obstant, ha sigut tota una sorpresa. “En qualsevol cas, aquest judici només tindrà un efecte: permetre a Jean Marie Le Pen votar al Congrés del 10 de juliol”, ha indicat l'FN en un comunicat. 

Canvi d'estatuts

En la mateixa línia, el vicepresident del partit, Florian Philippot, ha dit a la televisió BFM que la decisió judicial “no canvia gran cosa”. El Front Nacional sotmetrà al vot dels militants durant un Congrés extraordinari els nous estatuts del partit que preveuen eliminar el càrrec de president honorari. 

Així es vol desposseir el vell Le Pen d'aquest dret després d'unes polèmiques declaracions en una revista ultra rehabilitant la figura política del col·laboracionista Pétain o reiterant que les cambres de gas van ser un “detall” de la història.

Notícies relacionades

“Ningú pensa ni per un segon que Jean Marie Le Pen parla en nom del Front Nacional, ja que ell mateix ha dit que desitjava el fracàs del Front Nacional i que repudiava la seva pròpia filla”, ha continuat Philippot.

Jean Marie Le Pen, per la seva part, ha reaccionat al seu compte de Twitter. “La increïble expulsió de què he sigut víctima, anul·lada. Espero que ara avancem més ràpid cap a la unió. A treballar!”.