CONFLICTE A L'EST D'EUROPA

Gazprom talla el subministrament de gas a Ucraïna

El gegant energètic rus deixa de proveir Kíev després del fracàs de les negociacions sobre el preu del combustible

1
Es llegeix en minuts

El gegant rus Gazprom ha confirmat aquest dimecres el tall del subministrament de gas natural Ucraïna per falta de pagament per endavant i després que Kíev anunciés la suspensió de totes les seves comandes a Gazprom arran del fracàs de les negociacions sobre el preu del combustible.

"Ucraïna no ha pagat pels subministraments de gas per al juliol. A partir de les 10 hores del matí de l'1 de juliol, els subministraments de gas de Gazprom a Ucraïna queden paralitzats. Gazprom no entregarà gas a Ucraïna --sigui quin sigui el preu-- si no paga per endavant", ha declarat el president de Gazprom, Alexéi Miller, en un comunicat.

Aquesta mesura no hauria d'amenaçar en principi el subministrament de gas rus a la Unió Europea, la meitat del qual transita per territori ucraïnès. La companyia pública ucraïnesa Naftogaz va prometre ahir a través d'un comunicat que continuarà assegurant en la seva totalitat el subministrament de gas rus als altres clients europeus.

REITERATS IMPAGAMENTS

Des de l'1 de juny de l'any passat Rússia cobra per endavant els subministraments de gas al país veí, un mecanisme establert pel president rus, Vladímir Putin, a causa dels reiterats impagaments en què incorria la part ucraïnesa.

Kíev va anunciar la seva decisió de suspendre les compres de gas a Rússia després que s'acabés sense resultats la reunió ahir a Viena entre representants ucraïnesos, russos i de la Comissió Europea sobre el transport de gas natural rus a través d'Ucraïna fins a Europa occidental.

TRANSPORT GARANTIT

No obstant, Naftogaz ha assegurat que "el transport de gas pel territori d'Ucraïna per als clients de Gazprom es continuarà fent a ple volum, d'acord amb les condicions contractuals".

La gasística ucraïnesa ha recalcat que una "condició important" per a la represa de les compres de gas rus és l'èxit d'un acord provisional, "almenys fins a finals del primer trimestre del 2016".

ARBITRATGE A ESTOCOLM

Notícies relacionades

El litigi sobre el preu del gas i els termes del contracte de subministraments, denunciat com a abusiu per Kíev, ha sigut portat al Tribunal d'Arbitratge d'Estocolm, que pronunciarà el seu dictamen previsiblement a la tardor de l'any que ve.

Gazprom i Naftogaz estan enfrontades des de la formació d'un Govern prooccidental a Kíev a principis del 2014 i les tensions amb Moscou a l'est ucraïnès, controlat pels separatistes prorussos.