VETO TEMPORAL

Nestlé retira els populars 'noodles' de Maggi a l'Índia

El Ministeri de Salut de Nova Delhi assegura haver trobat excés de plom i glutamat monosòdic en alguns lots

Activistes socials de l’Índia cremen paquets de fideus Maggi durant una protesta a Calcuta. / DIBYANGSHU SARKAR / AFP

Activistes socials de l’Índia cremen paquets de fideus Maggi durant una protesta a Calcuta.
Diversos estudiants cremen paquets de fideus Maggi durant una manifestació celebrada a Calcuta.

/

2
Es llegeix en minuts

Nestlé ha decidit aquest divendres retirar del mercat indi els seus populars 'noodles' (fideus) precuinats de Maggi, una de les companyies del grup, després que diversos estats del país decidissin prohibir el producte temporalment per contenir un excés de plom, un extrem que va negar la multinacional suïssa.

La companyia va assegurar en un comunicat que encara que els 'noodles' són "completament segurs i han merescut la confiança (dels consumidors) a l'Índia durant 30 anys", han decidit retirar els productes del mercat "fins que la situació s'aclareixi". "Prometem que els 'noodles' de Maggi tornaran", ha assegurat Nestlé, després de remarcar que totes les "preocupacions" sobre el producte són "infundades".

FIDEUS AMB PLOM I GLUTAMAT

Dimecres passat, el ministre de Salut del Govern de Nova DelhiSatyendar Jain, va anunciar la retirada dels lots de fideus distribuïts a les botigues d'aliments de la capital índia durant 15 dies. La decisió es va produir després que les autoritats de la capital fessin proves a 13 unitats del producte, en què en 10 casos es van trobar nivells de plom d'entre 3,05 i 4,09 parts per milió quan el permès per la legislació és de 2,5. A més, en cinc dels casos es va trobar glutamat monosòdic sense indicar-ho a l'etiqueta.

El responsable municipal va afirmar llavors que una vegada passats els 15 dies i després d'analitzar nous lots es prendria una decisió sobre la venda del producte de Maggi. Arran de la mesura presa pel Govern de Nova Delhi, els estats indis d'Uttarakhand (nord), Gujarat (oest), Caixmir (nord-oest) i Tamil Nadu (sud) van decidir també paralitzar temporalment la venda del producte. Les alarmes al voltant de les pastes Maggi van saltar a l'Índia el mes passat, quan una anàlisi portada a terme per les autoritats sanitàries a l'estat d'Uttar Pradesh (centre-nord) va revelar que el nivell de plom era de 17,2 parts per milió, molt superior al màxim legal de 2,5.

Notícies relacionades

Això va portar l'Autoritat de Seguretat Alimentària de l'Índia a aconsellar a totes les regions que estudiessin mostres del producte. Els 'noodles' de Maggi van arribar a l'Índia el 1982 i el producte es va convertir amb els anys en una dels menjars més populars al gegant asiàtic a causa del seu baix preu (entre 10 i 25 rupies --15 i 40 cèntims de dòlar--) i la seva ràpida preparació en només dos minuts.

COMMOCIÓ A LA XARXA

Fins ara les petites bosses de Maggi amb racions individuals de 'noodles' es podien trobar a qualsevol botiga de l'Índia per petita que fos. Fins i tot hi havia parades al carrer especialitzades únicament en la preparació d'aquests fideus. Aquesta forta tradició del producte a l'Índia va provocar que la notícia de la seva retirada generés aquest divendres una allau de reaccions a les xarxes socials del gegant asiàtic, convertint el 'hashtag' de Twitter #NestleIndia en un dels més populars. Els comentaris dels usuaris van oscil·lar entre la crítica Nestlé i la paròdia sobre l'enrenou causat a l'Índia, encara que uns quants van optar també per recordar amb nostàlgia una infància marcada pel consum dels 'noodles' de la marca suïssa.

Temes:

Nestlé