MASSACRE D'ESTUDIANTS

La Xina silencia el 26è aniversari de la matança a Tiananmen

Les úniques manifestacions de record s'han produït a l'estranger

Dues dones col·loquen flors al memorial a les víctimes de Tiananmen, a Hong Kong.

Dues dones col·loquen flors al memorial a les víctimes de Tiananmen, a Hong Kong. / Kin Cheung (AP / KIN CHEUNG)

2
Es llegeix en minuts

El 26è aniversari de la matança de Tiananmen, que va suposar un tràgic final a les protestes pro democràcia del 1989 a la Xina, transcorre avui amb l'habitual contrast entre el silenci forçat dins del país i peticions des de l'exterior perquè Pequín assumeixi responsabilitats i desclassifiqui aquells fets.

En una Xina on a penes circulen notícies o fotografies sobre els successos que van tenir lloc la nit del 3 al 4 de juny de 1989, per als centenars de turistes que aquest dijous han recorregut la plaça de Tiananmen era un dia més per visitar la Ciutat Prohibida o rendir els seus respectes al cos embalsamat de Mao Zedong.

Tot i la pluja persistent a la capital xinesa, els turistes, la majoria procedents d'altres parts del país, han complert el ritual de visitar la cèntrica plaça, no sense abans passar per estrictes controls de seguretat que hi ha a tots els accessos a l'enorme esplanada.

Abans del 2013 aquests controls només es desplegaven, precisament, en aniversaris de la matança o altres dates sensibles per al règim, però des que aquest any un automòbil amb presumptes terroristes va atropellar deliberadament desenes de turistes, les mesures de seguretat es mantenen cada dia de l'any.

La vida a la plaça transcorria avui aliena a aniversaris, i la premsa xinesa eludia, com altres anys, fer cap menció a l'efemèride, mentre que el Govern xinès responia, també com en anteriors aniversaris, amb la seva fórmula habitual de minimitzar els fets del 1989 i assegurar que el país ja ha girat full.

"Respecte a l'incident polític en la dècada dels 80, la gent ha arribat a la conclusió que la política de reforma i obertura ha demostrat que el país va per bon camí i rep el suport d'1,300 milions de ciutadans", va assenyalar la portaveu del Ministeri d'Exteriors xinès, Hua Chunying, a principis d'aquesta setmana.

LES MARES DE TIANANMEN

L'únic reducte de memòria dins la Xina sembla que és l'associació Mares de Tiananmen, que agrupa poc més d'un centenar de familiars de víctimes de la matança, i aquest any ha fet pública una missiva en què demanar als líders xinesos que acabin amb la mordassa al voltant de la massacre.

Notícies relacionades

Aquest any Pequín ha demanat en reiterades ocasions a Tòquio que recordi i assumeixi els seus crims de guerra durant la invasió de la Xina entre el 1937 i el 1945, en un any en què Pequín celebra amb pompa el 70 aniversari de la seva victòria davant el Japó, i les Mares de Tiananmen va exigir al règim comunista que prediqui amb l'exemple.

"Segons aquesta lògica, ¿els líders xinesos no haurien assumir la seva responsabilitat pels seus crims?", assenyala l'organització, que aquest any no només ha demanat a Pequín que acabi amb el silenci al voltant de Tiananmen sinó també el que tapa altres fets "incòmodes", com la Revolució Cultural o les fams del Gran Salt Endavant.

Temes:

Xina