LA SENTÈNCIA S'HA DE CONFIRMAR EL 2 DE JUNY

L'expresident egipci Mohammad Mursi, condemnat a mort

Estava acusat d'ordir, juntament amb els líders dels Germans Musulmans, la fugida d'una presó durant la revolució del 2011

Imatge de l’expresident Mohammad Mursi durant el judici aquest dissabte. / periodico

1
Es llegeix en minuts

Mohammad Mursi, expresident egipci, ha sigut condemnat a mort per ordir, juntament amb els líders dels Germans Musulmans, la fugida d'una presó durant la revolució del 2011, que va enderrocar el llavors mandatari Hosni Mubàrak, ha informat una font judicial. Com és habitual a Egipte, la sentència serà remesa al muftí, màxima autoritat religiosa del país, que emetrà un dictamen no vinculant, abans que el tribunal pronunciï el dictamen definitiu el 2 de juny, segons la mateixa font.

El mateix dia, el Tribunal Penal del Caire també dictarà la seva sentència contra Mursi en el cas d'espionatge i col·laboració amb el moviment palestí Hamàs, en què també està acusat, ha afegit la font. En aquest cas d'espionatge, avui sí que han sigut condemnats a mort, també de manera provisional, el líder dels Germans Musulmans, Mohammad Badia; el número dos de la confraria, Khairat al-Xater i el seu fill, així com el membre de la seva executiva Mohammad Beltagui. També han sigut condemnats a la pena capital per espionatge el president del braç polític de la Germandat, Saad Katatni; el seu vicepresident, Esam al-Erian, i el destacat predicador islamista Iussuf al-Qaradaui, que va ser jutjat en rebel·lia.

Mursi ha sigut sentenciat a mort, juntament amb 105 membres més dels Germans Musulmans, per la seva fugida de la presó de Uadi Natrun durant la revolució del 2011, gràcies a una suposada ajuda de combatents de Hamàs i de l'organització libanesa xiïta Hezbol·là. L'exmandatari, que continua defensant que és el "president legítim" d'Egipte, va ser deposat el 3 de juliol del 2013 en un cop militar liderat pel llavors cap de l'Exèrcit i actual president, Abdul-Fatah al-Sissi, després de diversos dies de protestes multitudinàries.

Notícies relacionades

Des de l'enderrocament de Mursi, les autoritats han perseguit els simpatitzants, integrants i líders dels Germans Musulmans, declarats grup terrorista.

El 21 d'abril, un jurat egipci va sentenciar l'expresident Mursi a 20 anys de presó sense llibertat condicional en un judici emès en directe per la televisió estatal. En la deliberació es va acusar el primer president elegit per les urnes a Egipte de ser el responsable de les morts que hi va haver en les manifestacions del desembre del 2012.