Una factura inabastable

Els primers càlculs apunten que el país necessitarà 5.600 milions d'euros

2
Es llegeix en minuts
A. F. / PEQUÍN

Poques economies resistirien dos sismes devastadors en 20 dies que afectessin la quarta de la seva població. La nepalesa no és una d'aquestes. És costum que les desgràcies naturals caiguin sobre els països menys preparats per refer-se'n. Està lluny d'aconseguir-ho Haití cinc anys després del sisme que va deixar 300.000 morts. L'economia nepalesa ja estava a les acaballes abans que el terra tremolés. Un de cada quatre nepalesos eren pobres, la renda per càpita no arribava als mil dòlars i els talls d'electricitat eren quotidians.

L'agricultura ocupa el 70 % de la població i només aporta la tercera part del Producte Interior Brut (PIB), mentre que el sector industrial està dedicat a la manipulació dels productes agrícoles. Una quarta part del seu PIB prové de les remeses que envien els dos milions de nepalesos a l'exili.

Turisme arruïnat

El país de l'Himàlaia, amb sis dels deu cims més alts del món, ha confiat els últims anys en el turisme. Un milió de nepalesos viu d'un sector al qual se li presenten temps molt difícils, i no només per les comprensibles cancel·lacions a curt termini. Tres dels set monuments considerats com a patrimoni de la humanitat a Kàtmandu i la seva vall han patit greus danys que en algun cas es tradueix en la reducció a runa. Aquesta zona, que aporta un terç del PIB nacional, ha sigut de les més afectades. En aquest context no és estrany que el Nepal munyi fins a la irresponsabilitat l'Everest, la seva imatge de marca, amb turistes que paguen fortunes pel permís per escalar-lo en aglomeracions més pròpies d'un centre comercial.

El Banc de Desenvolupament Asiàtic havia avisat abans d'aquests destructius sismes que el Nepal necessitava invertir quatre vegades més en infraestructures. Ara, la factura es dispara. Els primers càlculs apunten a 5.600 milions d'euros, la cinquena part del seu PIB.

Notícies relacionades

El mateix banc ja va anunciar una altra partida de tres milions d'euros per a l'ajuda immediata i 200 milions d'euros més només per a la primera fase de reconstrucció. El país confia en l'escena internacional per a una empresa que el supera i aquí ve l'altre problema: un Govern que està paralitzat per les divisions, inútil i corrupte (ocupa el lloc 126 de 157 països en la classificació de la Transparència Internacional).

«Malgrat l'ajuda internacional, la recuperació encara depèn de les estructures de Govern nepaleses, que són molt pobres. És necessari subratllar-ho: amb un Govern ineficaç i la rància corrupció, la recuperació serà desgraciadament molt llarga», assenyala per correu electrònic Gauri Khandekar, experta a la zona del think tank Fride.