VIOLÈNCIA A L'ÀSIA CENTRAL

L'Estat Islàmic provoca la seva primera matança a l'Afganistan

El grup gihadista reivindica l'atemptat suïcida que causa 34 morts a Jalalabad

El president Gani declara que l'atac obre «un nou tipus de guerra» al país

Civils i militars afganesos corren després de l’atemptat suïcida comès a Jalalabad, ahir.

Civils i militars afganesos corren després de l’atemptat suïcida comès a Jalalabad, ahir. / REUTERS / PARWIZ

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / KABUL

L'Estat Islàmic (EI) va reivindicar ahir l'atemptat suïcida que va provocar almenys 34 morts, entre ells diversos nens, i un centenar de ferits a l'est de l'Afganistan. L'atac, dirigit contra civils i militars a la ciutat de Jalalabad, constitueix la primera matança indiscriminada del grup gihadista en territori afganès i un salt qualitatiu en la seva expansió cap al sud de l'Àsia.

En un discurs televisat, el president afganès, Aixraf Gani, va assegurar que l'atemptat, sumat a altres accions atribuïdes a l'EI a l'Afganistan com «decapitacions i segrestos», eren «signes d'un nou tipus de guerra» al país asiàtic i una «greu amenaça». «La lluita contra aquesta guerra és la nostra obligació col·lectiva», va afegir Gani.

L'atac suïcida va tenir lloc a primera hora a l'entrada del Banc de Kabul a Jalalabad, capital de la província de Nangarhar, quan desenes de persones, inclosos militars i funcionaris del Govern, esperaven per cobrar el seu salari. Un insurgent va estavellar la motocicleta contra la multitud i es van detonar els explosius que portava a l'armilla. Jalalabad va registrar després dues explosions més, una d'elles controlada, que no van provocar víctimes.

L'EI va reivindicar la matança en un missatge remès a l'agència Pajhwok per Shahidula Shahid, exportaveu del principal grup talibà pakistanès, el TTP, destituït a finals del 2014 per jurar lleialtat a l'EI i que ara ocupa el lloc de portaveu del grup gihadista a l'Afganistan.

Un portaveu dels talibans afganesos, Zabihullah Mujahid, va condemnar a Twitter l'atac suïcida i l'altra explosió sense víctimes. «Els condemnem i neguem la nostra participació en tots dos», va escriure.

Notícies relacionades

CRIDA / Després d'aquesta condemna, el president Gani va demanar als talibans afganesos, enderrocats per les tropes dels EUA el 2001, que aparquin les seves «diferències polítiques» amb el Govern. «Avui és el dia en què podeu escollir amb qui voleu estar. Si us considereu afganesos, veniu i quedeu-vos al costat del vostre Govern. Si sou titelles dels estrangers [per l'EI], llavors aneu amb ells. La nació afganesa sap com lidiar amb els traïdors», va sentenciar.

En els últims mesos s'ha culpat l'EI de cometre diverses accions a l'Afganistan, com la decapitació de quatre civils a la província de Ghazni o el segrest a diverses zones de membres de la minoria ètnica hazara i de musulmans xiïtes.