ELECCIONS A ISRAEL

Netanyahu guanya les eleccions amb 30 escons davant els 24 del laborista Herzog

El líder del Likud ha d'obrir ara negociacions per aconseguir el suport de tota la dreta per formar govern

Benjamin Netanyahu celebra el seu triomf, a la seu del partit a Tel Aviv, aquesta matinada.

Benjamin Netanyahu celebra el seu triomf, a la seu del partit a Tel Aviv, aquesta matinada. / REUTERS / AMIR COHEN

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

Israel es diu que és molt complicat predir què passarà d'un dia per l'altre i és tradició que els israelians sorprenguin en les nits electorals desacreditant les enquestes que s'han publicat dies abans de les eleccions. El que és menys habitual és que els sondejos a peu d'urna efectuats durant la votació fallin com ho van fer els d'aquest dimarts.

Els israelians se'n van anar a dormir  a la matinada pensant que hi havia un empat entre el Likud (dreta), liderat pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el seu rival immediat, la Unió Sionista, la coalició de centreesquerra entre laboristes Hatnua encapçalada per Isaac Herzog.

Però s'han llevat aquest dimecres amb el 99% dels vots escrutats i els resultats diferents. Netanyahu ha obtingut 30 escons a la Knesset (Parlament israelià) i Herzog 24. 'Bibi' necessitarà ara negociar el suport de tots els partits de la dreta representats al Parlament per poder formar govern.

Queda enrere la possibilitat que el líder laborista formi un govern socioeconòmic, com va afirmar ahir a la nit en la seva intervenció a la seu electoral de la seva coalició a Tel Aviv, davant centenars de seguidors emocionats pels resultats que es pensaven que havien obtingut.

HERZOG DESITJA SORT A 'BIBI'

Herzog ha reconegut aquest matí la seva derrota. "Fa uns minuts he parlat amb el primer ministre Benjamin Netanyahu i l'he felicitat pel seu èxit i li he desitjat sort", ha dit Herzog als mitjans de comunicació a Tel Aviv.

"Crec que el que més necessita ara Israel és una altra veu, una veu que aporti una alternativa i que encara digui la veritat, o la veritat real, una veritat que ha rebut un suport verdader, una veritat que no havia guanyat un suport així des de feia gairebé una generació", ha afirmat Herzog.

També sembla descartada la possibilitat que el president d'Israel, Reuven Rivlin, proposi a Netanyahu i Herzog que formin un govern d'unitat nacional.

LA LLISTA ÀRAB, TERCERA FORÇA

Segons els resultats gairebé finals, al darrere de les dues primeres forces hi ha la Llista Àrab Conjunta amb 14 diputats i després el centrista Yesh Atid (Hi ha Futur) de Yair Lapid. En cinquena posició, amb 10 escons, ha quedat el nou partit Kulanu (Tots Nosaltres, centredreta), liderat per Moshe Kahlon.

Notícies relacionades

Després, la Casa Jueva (ultradreta religiosa), amb vuit escons, i el partit ultradretà Israel Beiteinu (La Nostra Casa), del ministre d'Exteriors Avigdor Lieberman. Els partits religiosos Shas i Judaisme Unit de la Torà han obtingut set diputats cada un, i l'esquerrà Meretz, 4.

És clar que la majoria d'israelians no volien un canvi, que les enquestes publicades abans de les eleccions han fallat totalment i que Netanyahu encara és el líder indiscutible a Israel.