COMICIS ANTICIPATS

Les eleccions d'Israel en cinc claus

Tot apunta que el futur govern requerirà de nou una coalició de partits

Un jueu ultraortodox diposita el seu vot, aquest dimarts, en un col·legi electoral a Jerusalem.

Un jueu ultraortodox diposita el seu vot, aquest dimarts, en un col·legi electoral a Jerusalem. / REUTERS / RONEN ZVULUN

1
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

1. Aquest dimarts estan cridats a les urnes 5,8 milions d'israelians per escollir 120 diputats de la Knesset (Parlament). Les enquestes pronostiquen que cap formació aconseguirà més de 26 escons --se'n necessiten 61 per tenir majoria--, de manera que el futur govern requerirà una coalició de diversos partits, com és habitual a Israel.

2. La coalició Unió Sionista, integrada pel Partit Laborista i Hatnua (centre) i liderada per Isaac Herzog, es perfila com a guanyadora dels comicis amb una victòria ajustada sobre el Likud (dreta), segons les enquestes. Si es compleixen els pronòstics, podria arribar el final de l'era del primer ministre Benjamin Netanyahu.

3. Per primera vegada en la història, les formacions àrabs s'han unit en una llista conjunta. Els sondejos vaticinen que seran la tercera força a la Knesset (Parlament israelià). Encara que han dit que no entraran en cap govern de coalició, podrien ser clau per bloquejar els partits de dreta i possibilitar que el centre-esquerra formi govern i Herzog sigui primer ministre, si li donen suport extern sense formar part de l'executiu.

Notícies relacionades

4. Si la Unió Sionista guanya per molt poc marge, Herzog tindrà dificultats per formar govern i haurà d'incloure alguna formació religiosa o de dretes. El líder del Likud, Benjamin Netanyahu, podria optar a formar el pròxim govern si reuneix tota la dreta, part del centre i els religiosos.

5. Si la diferència entre la Unió Sionista i el Likud és molt petita, el president d'Israel, Reuven Rivlin, podria recomanar-los que formin una coalició d'unitat nacional junts amb altres partits. 

Temes:

Israel