DANY IRREPARABLE AL PATRIMONI

La Unesco reclama una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU per l'atac al museu de Mossul

La directora de l'organització assegura que aquest atac "és molt més que una tragèdia cultural"

L’Estat Islàmic destrueix estàtues de Níniveh al museu de Mossul. / periodico

2
Es llegeix en minuts

La directora general de la Unesco, Irina Bokova, ha demanat aquest divendres una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU per abordar la protecció del patrimoni cultural de l'Iraq, després de la destrucció d'estàtues i altres objectes del museu de Mossul per part de gihadistes del grup Estat Islàmic (EI). 

Bokova s'ha mostrat "profundament consternada" per les imatges difoses dijous per l'EI que mostren en un vídeo la destrucció de desenes d'estàtues històriques del Museu de la Civilització de Mossul, segons un comunicat.

Gairebé tres mil·lennis d'història han desaparegut davant els ulls del món, que ha pogut veure en un vídeo de cinc minuts com els gihadistes destruïen, en nom de la seva interpretació radical de l'islam, peces que dataven de l'època assíria (segles VIII i VII aC), al nord de Mesopotàmia.

ATAC DELIBERAT

La directora general de l'Organització de Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) ha condemnat el que considera "un atac deliberat contra la història i la cultura mil·lenàries de l'Iraq i una nova incitació a la violència i l'odi". Ha afegit que aquest "atac és molt més que una tragèdia cultural", és també una "qüestió de seguretat en la mesura que alimenta el sectarisme, l'extremisme violent i el conflicte a l'Iraq".

A més, suposa, al seu parer, una violació directa de la recent resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides (2199), que condemna la destrucció del patrimoni cultural i adopta mesures jurídicament vinculants per lluitar contra el tràfic il·lícit d'antiguitats i objectes culturals de l'Iraq i Síria.

Per això, ha anunciat que ha trucat al president del Consell de Seguretat i li ha demanat que convoqui "una reunió urgent per tractar sobre la protecció del patrimoni cultural iraquià com a element constituent de la seguretat del país".

PATRIMONI MUNDIAL

Segons el comunicat, diverses estàtues de grans dimensions procedents del lloc de Hatra, inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial de la Unesco i conservades al museu de Mossul, així com altres objectes únics procedents d'altres llocs arqueològics de la província de Nínive han sigut destruïts, entre moltes peces més.

Notícies relacionades

"La destrucció sistemàtica d'elements emblemàtics del patrimoni iraquià de què som testimonis des de fa mesos és un fet intolerable que ha de cessar immediatament", ha afirmat Bokova. A les imatges de l'EI es pot veure com els membres del grup gihadista, proveïts de grans malls i trepants, fan miques unes figures d'incalculable valor monetari i, sobretot, cultural, en uns esdeveniments que van tenir lloc dimecres, segons van dir a Efe diversos arqueòlegs que van demanar guardar l'anonimat.

Aquest acte vandàlic és justificat per un dels gihadistes que apareix al vídeo assegurant que els pobles de l'antiguitat adoraven ídols "en lloc d'Al·là".