REVELACIÓ PERIODÍSTICA A WASHINGTON

La CIA va ajudar el Mossad a matar un alt comandament de Hezbol·là

Imad Mighniyah va estar implicat en atacs a interessos dels EUA

1
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

No hi havia gaires dubtes a aquestes altures que els serveis d'intel·ligència israelians van matar Imad Mughniyah, el cap d'operacions internacionals de Hezbol·là, cosa que han suggerit al llarg dels anys diversos polítics i militars israelians. Una altra cosa era la implicació dels EUA. Segons The Washington Post, la CIA va col·laborar estretament amb el Mossad per organitzar l'atemptat que va acabar amb Mughniyah el febrer del 2008 a Damasc (Síria), un episodi que va disparar la tensió al Pròxim Orient i va accentuar la guerra encoberta que entaulen el bàndol prooccidental i proiranià a la regió.

Notícies relacionades

Mughniyah estava a la llista dels terroristes més buscats pels EUA des de mitjans dels 80 per la seva presumpta presumpta implicació en els atemptats contra l'ambaixada nord-americana i la caserna dels marines a Beirut, saldats amb centenars de morts, així com en el segrest del vol de la TWA 847 a Atenes. Lloctinent de Hassan Nasrala, el cap de la milícia-partit xiïta libanesa de Hezbol·là, amb els anys se'l vincularia a altres atacs com el que va matar 85 persones en un centre jueu de Buenos Aires. Israel el volia matar i Washington, també.

Per cobrir-se l'esquena legalment i poder circumval·lar les lleis que prohibeixen els assassinats a la CIA, l'Administració Bush va recórrer a la doctrina de la defensa pròpia, recolzant-se en el fet que Hezbol·là va començar a entrenar l'any 2003 algunes de les milícies xiïtes que van combatre les seves forces a l'Iraq. «Havíem de demostrar que representava una amenaça contínua per als nord-americans», assegura al Post un exfuncionari nord-americà a Bagdad. La idea inicial de matar-lo va sorgir dels israelians, però els EUA es van mostrar receptius des del primer moment.