ALERTA ANTITERRORISTA

Les autoritats pakistaneses insten els professors de Peshawar a portar pistola

La població civil pren mesures de seguretat controvertides després de l'atac talibà que va matar 132 estudiants

Professors armats a Peshawar per l’alerta antiterrorista. / BBC News

1
Es llegeix en minuts

Les autoritats pakistaneses permeten i fins i tot animen els professors de Peshawar, una província al nord-oest del Pakistan,

a portar armes de foc al lloc de treball per protegir els seus estudiants.

La decisió d'implementar aquesta mesura de seguretat ve precedida de l'atac terrorista que el principal grup talibà pakistanès, el Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), va portar a terme el 16 de desembre passat en un centre educatiu de l'Exèrcit, on van morir més de 130 nens i adolescents.

Ara, en una de les escoles públiques més grans de Peshawar, a més d'haver-hi càmeres de seguretat, un franctirador vigila des del terrat i dos homes fortament armats custodien la porta. El professor d'educació física d'aquest centre ha explicat a la BBC que ell i quatre dels seus companys s'han vist obligats a anar armats durant la seva jornada laboral.

INSEGURETAT A LES AULES

"En lloc de tenir un bolígraf a la mà, la situació ens obliga a portar una pistola." ha afirmat el professor Mohammad Iqbal, referint-se a la sensació d'inseguretat que recorre la província.

El terrorisme talibà suposa una amenaça per a la població civil a Peshawar per la qual les autoritats admeten estar desbordades. "Estem fent tot el possible, però la magnitud del problema fa que no puguem defensar cadascun dels centres educatius." ha explicat Nassir Durrani, cap de policia de la zona, referint-se a les més de 45.000 escoles que hi ha a la província.

Però aquestes mesures ad hoc han causat controvèrsia, ja que el col·lectiu de docents de Peshawar considera que la seguretat és competència de l'estat i que aquest hauria de protegir la població a través de la policia i les forces de seguretat.

CRISI DE VIOLÈNCIA

Des de l'atac talibà a l'escola el desembre passat, del qual alguns parlen com un "Mini 11-S", el govern ha pres estrictes mesures legislatives. S'ha aprovat una esmena de la constitució pakistanesa que institueix la creació de tribunals militars per als sospitosos de terrorisme, i a més s'ha reinstaurat la pena de mort per a casos específics.

Notícies relacionades

Alguns analistes consideren que la massacre ha estat un recordatori de la crisi de violència urbana que es viu al Pakistan, agreujada per la debilitat tant dels seus serveis d'intel·ligència com de la capacitat antiterrorista del país.

El exèrcit ha intensificat la seva activitat militar a les zones tribals de Waziristan del Nord i Khyber Pakhtunkwa, on diumenge passat fonts militars van explicar a AFP que havien matat 35 insurgents a la zona de Datta Khel en un bombardeig aeri contra els talibans.