ESGOTADA LA PRIMERA EDICIÓ A ALEMANYA

Houellebecq diu que el seu llibre no és islamòfob però defensa el dret a ser-ho

L'escriptor francès va reprendre a Colònia la promoció del seu polèmic llibre, 'Soumission', suspesa després dels atemptats de París

2
Es llegeix en minuts

L'escriptor francès Michel Houellebecq va afirmar dilluns que el seu llibre 'Soumission' ('Submissió') no és "en absolut islamòfob", encara que va reivindicar el dret "d'un autor" a escriure'n un que sí que ho sigui, "si així ho vol fer".

"Insisteixo: en primer lloc, la meva novel·la no és islamòfoba ni va pretendre ser-ho. Però també insisteixo en el dret que ho pugui ser, si així ho volem", ha indicat l'autor, en la seva primera intervenció pública, a Colònia, després del llançament de la seva última novel·la a França, el mateix dia de l'atemptat gihadista contra la revista satírica 'Charlie Hebdo'.

L'autor va expressar, davant una sala abarrotada de públic, la seva "profunda tristesa" per les víctimes de l'atemptat, entre ells quatre dibuixants de la publicació que, va recordar, havien estat "d'alguna manera companys" en la seva "trajectòria vital".

"No cal ser un heroi per acabar fent un acte heroic", va afegir amb relació als periodistes de la revista, a qui va definir com a "obstinats", en un sentit positiu del terme.

DEFENSOR DE LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Houellebecq va destacar així mateix que la gran manifestació del diumenge següent dels atacs terroristes, encapçalada pel president de França, François Hollande, i amb l'assistència de líders de tot el món, va donar ocasió de veure França com a país "defensor de la llibertat d'expressió".

La seva provocadora novel·la es desenvolupa l'any 2022, davant unes eleccions presidencials que es pronostica que guanyarà l'ultradretà Front Nacional.

Per impedir-ho es forma una aliança entre socialistes i conservadors, que col·loca al poder un candidat musulmà, fet que precipita la islamització de França.

SALA ABARROTADA

Dilluns, el polèmic escriptor es va presentar davant la sala Depot1 de Colònia, habilitada per acollir a 600 persones, amb les localitats completament esgotades des del desembre.

La presentació, consistent en un diàleg amb l'autor i la lectura --via intèrpret-- d'alguns fragments de la versió alemanya del llibre, va ser transmesa a internet per la televisió local Köln-TV davant l'enorme interès per seguir l'acte.

Houellebecq va alternar l'actitud d'autor consternat per la tragèdia de París amb alguna provocació, com saltar-se la prohibició de fumar, cosa que en un acte públic a Alemanya només es permet --com es recordava a les xarxes socials-- a l'excanceller socialdemòcrata Helmut Schmidt, de 96 anys i fumador empedreït.

L'expectació era enorme, ja que el polèmic escriptor va decidir retirar-se de la promoció de la seva novel·la després de l'atemptat contra 'Charlie Hebdo', el dia 7 de gener, enmig de la commoció per les víctimes del terrorisme gihadista.

DISPOSITIU POLICIAL

Segons les autoritats de la ciutat alemanya, la sala estava protegida per un "proporcionat", encara que discret, dispositiu policial.

Després de la massacre a "Charlie Hebdo", Houellebecq va abandonar París amb protecció policial, pel temor de ser víctima d'un atemptat i consternat pel que havia passat a la redacció de la revista.

Notícies relacionades

El llançament de la seva novel·la a França va tenir lloc el mateix 7 de gener, quan es va cometre l'atemptat contra la revista, en què van morir 12 persones, entre elles tres dibuixants de la publicació i el seu director, Stéphane Charbonnier, conegut com a 'Charb'.

A Alemanya va sortir a la venda una primera edició de 100.000 exemplars de 'Sumisión', divendres passat, que ràpidament es va esgotar.