França reforça el seu nivell d'alerta antiterrorista amb més mitjans

Boumeddiene, l'esposa del terrorista mort al súper de productes jueus, va viatjar aquesta setmana a Síria després de pasar per Madrid

Manuel Valls, primer ministre francès, reconeix "errors" després del tràgic desenllaç dels atacs gihadistes a França

El ministre de l’Interior francès, Bernard Cazeneuve, després d’una roda de premsa divendres pels incidents al supermercat jueu de Vincennes.

El ministre de l’Interior francès, Bernard Cazeneuve, després d’una roda de premsa divendres pels incidents al supermercat jueu de Vincennes. / THOMAS SAMSON (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El ministre francès de l'Interior, Bernard Cazeneuve, ha anunciat aquest dissabte que s'ha decidit reforçar l'actual dispositiu de protecció antiterrorista Vigipirate amb mitjans addicionals per protegir certes institucions i llocs de culte. Durant tota la jornada, l'obsessió de les forces de seguretat ha estat la localització de Hayat Boumeddiene, parella sentimental d'Amedi Coulibaly, el terrorista que es va atrinxerar al supermercat de productes jueus de la Porta  de Vicennes , al nord de París. Les últimes informacions apunten que  va viatjar de Madrid a Turquia el 2 de gener, i que va traspassar la frontera entre Turquia i Síria dijous passat, segons han confirmat fonts policials franceses, segons 'Le  Monde '. 

Hayat Boumeddiene , de 26 anys, porta el cabells llargs, té cara de nena, és molt religiosa i porta vel integral, cosa que  la va obligar a renunciar a una feina de caixera, segons detallava el diari 'Le  Parisien '. Filla d'un pare repartidor i integrant d'una família de set fills, la jove es va casar religiosament amb Coulibaly  el 2009. La mare de Boumeddiene  va morir el 1994, afegeix el rotatiu.

En el marc d'aquesta recerca, l'objectiu principal del Govern francès ha estat mantenir la seguretat. Reforçr les mesures de seguretat ha estat la decisió de la cinquena reunió de crisi de l'Executiu des de l'atemptat terrorista de dimecres contra la revista 'Charlie Hebdo', que va causar 12 morts, l'assassinat d'una policia municipal dijous i la doble presa d'ostatges ahir, que va acabar amb quatre ostatges morts més els tres segrestadors.

"Mantenim tot el desplegament dels últims dies i el reforcem en certes institucions i llocs de culte", ha indicat Cazeneuve en una breu compareixença davant la premsa des del palau de l'Elisi, seu de la presidència francesa.

320 MILITARS DE REFORÇ

El titular d'Interior ha avançat que el president, François Hollande, i el primer ministre, Manuel Valls, ja han autoritzat un primer reforç de 320 militars, xifra que es pot ampliar "les pròximes hores" segons les necessitats.

"Estem exposats a riscos. És important reforçar Vigipirate", ha apuntat Cazeneuve, que aquesta tarda detallarà els mitjans previstos per protegir la gran manifestació d'aquest diumenge a París, que es preveu massiva i en què els principals governants europeus recolzaran França en contra del terrorisme.

El ministre ha assenyalat que s'han pres "totes les mesures" perquè aquesta protesta reuneixi "les condicions de seguretat necessàries", i ha recalcat que els atemptats dels últims dies i els riscos a què s'enfronten França "i la resta de països de la Unió Europea" requereixen "una vigilància extrema".

VALLS RECONEIX "ERRORS" EN LA INTEL·LIGÈNCIA

Notícies relacionades

En la cinquena reunió del gabinet de crisi convocada pel president François Hollande hi han pres part el primer ministre, Manuel Valls, i els titulars d'Interior, Defensa, Justícia i Cultura, entre altres. Valls va reconèixer ahir a la nit "errors" en la intel·ligència ja que el nombre de víctimes ha estat molt elevat, i va recordar els "centenars de persones que van a Síria i l'Iraq", on són "entrenats en el terrorisme".

El màxim nivell d'alerta, en vigor a la regió parisenca d'Illa de França des de dimecres i a la de Picardia des de dijous, implica un increment de la vigilància de les principals infraestructures, així com de llocs i persones amb més risc de patir un atemptat.