L'Eurocambra aprova Cañete com a comissari d'Energia i Canvi Climàtic

El grup socialista europeu no fa cas del PSOE i recolza l'exministre d'Agricultura espanyol

1
Es llegeix en minuts

Les comissions d'Indústria i Medi Ambient de l'Eurocambra han donat aquest dimecres el seu aprovat, per una àmplia majoria de 83 vots a favor, 42 en contra i 3 abstencions, a l'exministre d'AgriculturaMiguel Arias Cañete, perquè es converteixi en el pròxim comissari d'Energia i Canvi Climàtic a l'Executiu comunitari de Jean-Claude Juncker.

L'aprovat de Cañete, que s'ha adoptat després de diversos ajornaments, ha estat possible gràcies al suport de part del grup socialista europeu, que no ha fet cas de la petició del PSOE de votar 'no' al candidat espanyol.

La líder dels socialistes espanyols a l'Eurocambra, Iratxe García, havia reclamat als seus companys de grup que rebutgessin Cañete per les seves declaracions masclistes, els seus conflictes d'interès per la presència de la seva família en empreses petroleres i la seva política sobre canvi climàtic quan era ministre.

Però finalment s'ha imposat el pacte d'estabilitat parlamentària firmat entre populars i socialistes europeus per facilitar la investidura de la Comissió Juncker. La consigna del grup socialista europeu ha estat votar a favor de Cañete, encara que alguns membres hi han votat en contra. Entre ells els eurodiputats del PSOE presents en aquestes comissions, Iratxe García, Soledad Cabezón i José Blanco.

L'aprovació de Cañete permet així que el Parlament aprovi també el socialista francès Pierre Moscovici com a comissari d'Afers Econòmics. El PP europeu havia amenaçat de vetar-lo si els socialistes tombaven Cañete.

Després dels dubtes suscitats durant l'audiència parlamentària a la qual es va sotmetre Cañete l'1 d'octubre, la comissió d'Assumptes Jurídics va avalar la declaració d'interessos econòmics de l'exministre d'Agricultura i va descartar conflictes d'interès. En ella, el comissari designat d'Energia i Canvi Climàtic fa constar la venda de les seves accions en les empreses Petrologis Canarias i Ducar.

Rebutjada la candidata eslovena

Notícies relacionades

El Parlament Europeu ha rebutjat, no obstant, per una àmplia majoria de 112 vots en contra i només 13 a favor la candidata eslovena, Alenka Bratusek, que havia de ser vicepresidenta responsable de la Unió Energètica. Bratusek va donar molt mala impressió en la seva audiència davant l'Eurocambra pels seus escassos coneixements sobre la seva cartera.

A més, es va autodesignar com a comissària quan el seu Govern ja estava en funcions i les eleccions les havia guanyat una coalició de centreesquerra. Es tracta del primer membre de la Comissió Juncker que cau a l'Eurocambra.