LA FORMACIÓ DEL NOU EXECUTIU DE LA UE

Cañete deixa dubtes en el seu examen per a comissari

El candidat es disculpa pel seu exabrupte masclista

L'exministre no aclareix el vincle del seu cunyat amb dues petroleres

Uns manifestants protesten per la candidatura de Cañete, a Brussel·les.

Uns manifestants protesten per la candidatura de Cañete, a Brussel·les. / AFP / EMMANUEL DUNALD

3
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Va ser un partit de ping-pong -terme amb què han batejat l'àgil sistema de pregunta resposta per examinar els comissaris- de nivell. El controvertit candidat a comissari d'Energia i Canvi Climàtic, Miguel Arias Cañete, va haver de tornar boles complicades, i va optar per agafar el toro per les banyes i sortir al pas abans que l'hi preguntessin. Va demanar disculpes pel seu «comentari desafortunat» d'índole masclista i va assegurar que, després de la seva venda d'accions en l'últim moment, ni ell ni la seva família directa --fill i esposa-- ja no tenen interessos en cap empresa petrolera.

L'exministre espanyol va respondre, en general, contundent, però va perdre revessos fonamentals. El més significatiu, el referent al seu cunyat, el gran absent, present, no obstant, en tota la compareixença. Miguel Domecq, cunyat d'Arias Cañete, continua formant part del consell d'administració de les empreses Petrolífera Dúcar i Petrologis Canarias. Cañete es va desfer de les seves accions d'aquestes dues mateixes companyies i el seu fill i la seva dona en van abandonar el consell d'administració. Fins a sis vegades se li va plantejar la pregunta de la continuïtat de la presència de la seva família en les companyies, les mateixes que va contestar amb el silenci. La família de qui ha de donar compte -va insistir fins a la sacietat- és del seu progenitor i de la seva dona.

«La meva consciència està tranquil·la», va apuntar Cañete que, en un rampell, va assegurar: «Juncker em tornaria a nomenar». Està previst que avui comencin les reunions per valorar si Cañete supera l'audició. A la sala contigua, el conservador britànic Jonathan Hill no va aconseguir, de moment, l'aprovat de l'Eurocambra per convertir-se en comissari de Serveis Financers al nou Executiu comunitari de Jean-Claude Juncker. La setmana que ve té l'oportunitat de matisar algunes de les qüestions perquè els comissaris dissipin els seus dubtes sobre la seva idoneïtat per al càrrec tenint en compte els seus vincles amb la City londinenca.

A ÚLTIMA HORA

A ÚLTIMA HORAUna altra bola de difícil revés per a Cañete va ser la que feia referència a la rectificació de la seva declaració d'interessos a l'últim moment per incorporar-hi uns complements salarials que va cobrar en qualitat de president del comitè electoral del PP. Va tancar el tema dient que eren despeses de representació no un sou.

«No ens posa les coses fàcils», va dir de cop i volta la responsable de la delegació del PSOE a l'Eurocambra Iratxe García i va afegir: «Primer ens insulta a totes les dones; després, per vorejar un claríssim conflicte d'interessos, ven precipitadament les seves accions i 24 hores abans d'aquesta audició, declara haver cobrat sobresous del PP». Resumia així perfectament la socialista els punts flacs de Cañete que, sense sortir del guió, va repetir, una vegada i una altra, el seu argumentari.

LA PERSECUCIÓ DE L'ESQUERRA

LA PERSECUCIÓ DE L'ESQUERRALes preguntes més compromeses van venir de les files socialistes i dels grups d'esquerres. Va estar especialment incisiva l'eurodiputada de Podem, Teresa Rodríguez-Rubio, que va qüestionar la forma precipitada en què el comissari designat s'havia desprès de les seves accions. L'eurodiputat Ernest Maragall (ERC) va plantejar a Cañete la qüestió de si tenia comptes en paradisos fiscals, aspecte que el candidat va negar de forma contundent.

Notícies relacionades

«Diculpi que una dona li faci una pregunta difícil». Aquest era l'encapçalament de la pregunta d'una diputada que serveix com a exemple de la pluja de comentaris que va haver d'aguantar Cañete al llarg de la seva intervenció. Va arribar a dir, després d'haver demanat disculpes mil cops --tres hores d'examen donen per a molt--, que és conscient de la importància de la dona. «Guardaré la paritat de gènere i la meva cap de Gabinet serà una dona», va afegir.

Sobre les qüestions estrictament tècniques de la cartera d'Energia i Canvi Climàtic, Cañete va assegurar que, si és comissari, treballarà perquè Europa lideri les energies renovables. Una altra de les seves prioritats, tal com va contestar als eurodiputats, serà reduir la dependència energètica dels països membres de la UE, especialment en un moment en què el conflicte amb Rússia pot posar en perill el subministrament. Algunes fonts van dir que els membres de la comissió consideren que, a nivell tècnic, Cañete va demostrar dominar les matèries que haurà d'afrontar si finalment obté la cartera.