REBUIG A UN POLÍTIC POLÈMIC

Cañete demana perdó sobre els seus comentaris masclistes i defensa la igualtat

El candidat a comissari europeu d'Energia nega que ell o la seva família mantinguin vincles amb dues petroleres

L'exministre del PP compareix davant l'Eurocambra per 'examinar-se' de la seva idoneïtat per al nou càrrec a la Comissió

3
Es llegeix en minuts

El comissari europeu designat d'Acció Climàtica i Energia, Miguel Arias Cañete, ha demanat aquest dimecres "perdó" pels comentaris "desafortunats" que va fer durant la campanya electoral del Parlament Europeu (PE) en relació amb les dones i ha destacat el seu "compromís amb el valor de la igualtat".

Cañete, que se sotmet a l'audiència d'idoneïtat per a aquest càrrec per part dels eurodiputats, ha reconegut: "Durant l'última campanya electoral vaig fer un comentari desafortunat que hauria pogut posar en dubte el meu compromís amb el valor de la igualtat".

"Va ser un comentari desafortunat. Vaig demanar perdó en el seu moment i ho torno a fer: Ho sento", ha afirmat a l'inici de la seva audiència d'escrutini a l'Eurocambra i en al·lusió a la frase que va dir després d'un debat televisat amb la candidata socialista Elena Valenciano.

PILAR FONAMENTAL

El polític espanyol, eurodiputat pel Partit Popular (PP) elegit en les eleccions a l'Eurocambra del 25 de maig passat, ha assenyalat igualment que considera que "la igualtat entre dones i homes és un pilar fonamental per construir una Europa més justa, inclusiva i pròspera". L'exministre d'Agricultura espanyol ha dit així mateix que "valors com la llibertat, la dignitat, la igualtat i la democràcia són els pilars que uneixen els europeus" i els que l'han "inspirat" en la seva "acció política".

La frase de Cañete que va desencadenar la polèmica durant la campanya electoral era una al·lusió que el debat entre un home i una dona és molt complicat: "Si fas un abús de superioritat intel·lectual sembla que ets un masclista acorralant una dona indefensa".

EMPRESES PETROLERES

D'altra banda, l'exministre del PP ha negat també que ell o la seva família mantinguin vincles amb les empreses petroleres Petrolífera Dúcar Petrologis. "Ni jo ni la meva família directa tenim cap vincle amb aquestes empreses", ha dit Arias Cañete davant els eurodiputats.

L'exministre espanyol va anunciar el 16 de setembre passat que havia venut les accions en dues companyies petroleres per aclarir qualsevol dubte sobre les seves incompatibilitats amb el càrrec. La setmana passada, va obtenir via lliure dels serveis jurídics del PE sobre la seva declaració d'interessos econòmics, igual que tots els altres aspirants a formar part del nou Executiu comunitari, que previsiblement entrarà en funcions l'1 de novembre vinent.

El candidat espanyol ha afirmat que "no té cap conflicte d'interessos", ja que aquestes empreses són d'una mida reduïda i només es dediquen a l'emmagatzematge dels combustibles, però que va decidir que vendria les accions per "transparència" i per aclarir "qualsevol dubte". "En aquest sentit, he anat més enllà del que exigeix la normativa vigent", ha subratllat.

REBUT ENTRE ESBRONCADES

Entre crits i esbroncades. Així han rebut desenes de persones, entre elles diversos eurodiputats, Miguel Arias Cañete a l'arribar aquest dimecres a la tarda a la seu del Parlament Europeu (PE), on serà sotmès a l'examen de l'eurocambra sobre la seva idoneïtat per ser el pròxim comissari d'Acció pel Clima i l'Energia de l'Executiu comunitari.

Abans d'arribar, al davant de la seu s'ha organitzat una manifestació que ha reunit desenes de persones, organitzada per diversos grups polítics d'esquerra representats a l'Eurocambra com Podem, Izquierda Unida, Primavera Europea/EQUO, ICV, ERC i Alternativa Gallega Europea. Els assistents portaven pancartes en què es podia llegir: "Stop Cañete".

Manifest en contra seu

Notícies relacionades

Més de 80 eurodiputats han firmat un manifest en què denuncien que l'exministre espanyol d'Agricultura i Medi Ambient no és la persona adequada per ocupar el càrrec al·legant "un clar conflicte d'interessos" i per les seves "declaracions masclistes" en la campanya a les eleccions al Parlament Europeu del mes de maig.

Fonts parlamentàries han dit que els Verds i l'Esquerra Unitària Europa estudien la possibilitat de demanar que aquest mateix dijous es porti a terme un vot entre els eurodiputats sobre aquesta designació.