REPRESÀLIES ECONÒMIQUES

EUA castiga els gegants de la banca i l'energia de Rússia

El nou paquet de sancions veta grans empreses com Gazprom

Putin treu pit i diu que el dany d'aquestes mesures «és mínim»

El president Putin consulta amb el seu ministre d’Afers Estrangers durant una cimera a Duixanbe, ahir.

El president Putin consulta amb el seu ministre d’Afers Estrangers durant una cimera a Duixanbe, ahir. / AFP / MICHAEL KLIMENTYEV

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
WASHINGTON / DUIXANBE

l'Administració nord-americana ha decidit disparar a matar amb les seves sancions a Rússia per «la violació del dret internacional» que suposen les seves activitats contra la sobirania territorial d'Ucraïna. El càstig econòmic de Washington se centrarà en els sectors financer, energètic i de defensa, als quals pretén estrangular.

Així, el Departament del Tresor dels Estats Units va apuntar a Sberbank, el principal banc del país, ja que controla un quart dels actius bancaris a Rússia, al qual limita el seu accés al finançament en els mercats de deute nord-americà. Això suposa incrementar considerablement els costos que haurà d'assumir aquest banc a l'hora d'obtenir liquiditat.

L'anunci nord-americà es produeix just el dia que ha entrat en vigor el nou paquet de sancions acordat per la Unió Europea, que per primera vegada afecta el sector petroler.

«AÏLLAMENT CREIXENT» / El secretari del Tresor nord-americà, Jack Lew, va subratllar en un comunicat que «l'aïllament econòmic i diplomàtic de Rússia continuarà augmentant si les seves accions no s'atenen a les seves paraules».

EUA també va incrementar les seves restriccions a gegants energètics com Gazprom (patrocinador de la Champions League), Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegas i Rosneft, per les quals es prohibeixen les exportacions de materials i equipament destinat a l'exploració petrolífera en aigües profundes i de gas de pissarra. Totes les empreses nord-americanes que venguin aquesta mena de material a aquestes empreses tenen un període de 15 dies per aturar aquest tipus de transaccions.

A més, es va sancionar cinc empreses estatals de defensa, com el grup Rostec, que fabrica des de fusells d'assalt fins a cotxes. Aquestes empreses, entre les quals hi ha fabricants de munició, armes i míssils antiaeris, veuran bloquejats els seus actius sota jurisdicció dels EUA. En el seu conjunt, aquest paquet de sancions dels EUA contra Rússia és el de més calat des del final de la Guerra Freda. A més, ha anat acompanyat d'una sèrie de declaracions inusualment virulentes. «L'economia russa ja paga un alt preu pel seu comportament il·legal. El creixement ha caigut a gairebé zero, la inflació està molt per sobre de la mitjana i els mercats financers russos continuen el seu deteriorament», va indicar Lew. De fet, el ruble va marcar ahir un mínim històric respecte al dòlar (37,65 rubles per un dòlar).

Notícies relacionades

RESPOSTA DES DEL TADJIKISTAN / Per la seva part, des de la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai a Duixanbe (Tadjikistan), el president rus, Vladímir Putin, va advertir ahir que les sancions econòmiques contra Rússia perjudiquen els EUA i la UE, mentre que les pèrdues per a Moscou «són mínimes». «Coneixem les xifres de pèrdues que pateixen les empreses europees i nord-americanes com a conseqüència de les mesures russes de resposta. Però, com ens agrada dir en aquests casos, aquesta no ha sigut la nostra elecció», va dir el mandatari rus.

Putin va arribar a expressar la seva estranyesa per unes sancions que arriben just en el moment que el Govern d'Ucraïna i els rebels prorussos estan subjectes a un alto el foc. «Jo fins i tot no entenc què motiva aquestes noves sancions. Pot ser que a algú no li agradi que el procés prengui la via pacífica. ¿Què és això? ¿Un intent de torpedinar el procés de pau o què? Un no vol pensar així. Però aquí no hi ha cap lògica», va assenyalar.