A L'ESTAT DE MICHOACÁN

Mèxic rescata mig miler de nens que vivien en condicions d'esclavitud

Els menors patien tota mena d'abusos i s'alimentaven amb menjar en descomposició

La policia ha detingut la directora i vuit treballadors de l'alberg on vivien els joves

2
Es llegeix en minuts

Les autoritats de Mèxic han anunciat aquesta matinada el rescat de prop de 600 persones, entre elles 462 menors, d'un alberg social ubicat a la ciutat de Zamora, a l'estat de Michoacán, després de rebre denúncies que els joves, a qui no es permetia sortir del centre, patien maltractaments, abusos sexuals i psicològics, vivien entre plagues i eren alimentats amb menjar en estat de descomposició.

En un operatiu coordinat de manera conjunta per l'Exèrcit mexicà i la Policia Federal, ha estat detinguda Rosa del Carmen Verduzco, fundadora i directora de l'alberg  La Gran Familia, que opera des de fa 40 anys, juntament amb vuit empleats més, que són interrogats pels presumptes delictes de privació il·legal de la llibertat, maltractaments i abusos sexuals.

Els detinguts mantenien captives a l'edifici un total de 596 persones, "des de bebès fins a adults de 40 anys", han detallat el titular de la Procuradoria General de la República (la fiscalia general de l'Estat), el fiscal Jesús Murillo Karam, i el governador de l'estat de Michoacán, Salvador Jara. Entre els rescatats hi ha sis bebès.

Vida entre rates i xinxes

Va ser la denúncia de cinc pares de família el que va posar sobre la pista les autoritats, que van prendre declaració a diversos testimonis que van assegurar que Verduzco i els seus empleats impedien als menors i als adults internats sortir de les instal·lacions, d'acord amb la informació del diari mexicà 'El Universal'.

Segons ha explicat el director en cap de l'Agència d'Investigació Criminal (AIC), Tomás Zerón de Lucía, els responsables de l'alberg "obligaven els nens a demanar almoina i a tots se'ls mantenia amb menjar en mal estat". "A més, se'ls obligava a dormir a terra, entre plagues, i ha estat necessari fumigar les instal·lacions per poder dur a terme les diligències", ha afegit Zerón. A l'edifici hi havia rates i xinxes.

Prenien els bebès a les seves mares

'El Universal' recull el testimoni d'una noia que relata que quan va complir 18 anys va voler sortir del centre però l'hi van impedir. L'han mantingut reclosa 13 anys més i li van arribar a prendre les dues filles que va tenir al centre.

 

Notícies relacionades

De fet, segons els testimonis, els bebès que arribaven a néixer dins de les instal·lacions eren registrats com a fills de la fundadora, "sense permetre que els pares poguessin portar cap tutela dels menors argumentant que els deixarien anar al complir la majoria d'edat", ha apuntat Zerón.

El governador de Michoacán, Salvador Jara, ha explicat que quan va assumir el càrrec, a finals de juny, es va assabentar de les denúncies contra l'alberg --algunes es remunten al 2010 segons 'El Universal'-- i dels intents fallits d'associacions civils i legisladors de visitar les instal·lacions. Després del registre d'aquest dimarts, Jara ha dit que està consternat perquè "no esperàvem les condicions en què s'han trobat" les persones que hi estaven recloses.