Renovació al Partit Democràtic

Matteo Renzi, el desballestador de la vella política

L'alcalde de Florència suposa una renovació en l'esquerra

És un polític telegènic i carismàtic, que es va entendre bé amb Guardiola i que pren distància amb els seus predecessors

1
Es llegeix en minuts
R. D.
ROMA

Matteo Renzi, de 38 anys, és el nou secretari del progressista Partit Democràtic (PD) després haver estat president de la província (diputació) de Florència i successivament alcalde la ciutat.

No ha estat ni és comunista, sinó que procedeix del Partit Popular Italià, l'ala esquerrana de la Democràcia Cristiana (DC), aliada successivament amb l'esquerra a l'Olivera fundada per Romano Prodi. En la seva primera joventut va ser escolta, moviment fundat per Baden Powell, de qui va adoptar l'eslògan que ha marcat la seva ràpida carrera política: «Deixar un món millor de com l'hem trobat».

Renzi no agrada als excomunistes i comunistes, perquè no procedeix de les seves files i perquè és telegènic, metàfora que expressa un carisma per als electors del carrer, però que l'esquerra tradicional ha rebutjat sempre, perquè havia de prevaler l'aparell del partit.

És llicenciat en Dret, casat amb una professora d'institut i es va presentar a l'escenari nacional com el «desballestador» de la vella classe política de l'esquerra que havia de deixar els càrrecs a favor de les noves generacions. «És el pas obligat per canviar el destí dels nostres fills i fer una Itàlia nova», va explicar. L'any 2011 va definir el seu amic Pep Guardiola com el «desballestador» dels entrenadors.

La seva tesi de llicenciatura va ser sobre Giorgio La Pira, llegendari alcalde de Florència, catòlic i afí a les idees del llavors Partit Comunista (PCI), admirat per alguns Papes i en procés de beatificació.

Com a alcalde ha posat fi a la construcció sense límits i, contràriament al que ha passat des de la crisi de l'any 2007, ha augmentat els pressupostos dedicats a l'educació, la cultura i el benestar social.

Notícies relacionades

Com a president de la diputació de Florència, càrrec que a Itàlia és electe, Renzi va obtenir el 58,8% dels vots; com a alcalde, el 47,5% davant del 32% del seu contrincant ,i a les primàries del PD contra Pierluigi Bersani (2012) en va obtenir el 39,3% davant del 60,6%.

Com a alcalde es va presentar amb l'eslògan «O canvio Florència o canvio d'ofici», i la seva junta municipal és formada per un 50% d'homes i un 50% de dones, exactament el mateix que ha promès, a partir d'avui, per a la secretaria dels progressistes del Partit Democràtic.