Renovació al Partit Democràtic

El carismàtic Renzi assumeix el lideratge de l'esquerra italiana

L'actual alcalde de Florència obté un ampli suport a les primàries del PD

"Ara és el torn de les noves generacions", reconeix Prodi

Matteo Renzi, nou líder del Partit Democràtic.

Matteo Renzi, nou líder del Partit Democràtic. / REUTERS / GIORGIO PEROTTINO

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH
ROMA

Matteo Renzi, catòlic i actual alcalde de Florència, és el nou secretari del Partit Democràtic (PD). «A partir d'avui la música canvia», va declarar després d'haver obtingut, al tancament d'aquesta edició, el 68,4% dels vots en unes primàries en què han participat gairebé tres milions d'electors que han pagat dos euros per participar i firmar una declaració d'adhesió a les idees progressistes.

«Aquestes primàries han evidenciat una gran voluntat de participació i de decisió de part dels votants i constitueixen un gran instrument democràtic», va comentar Guiglielmo Epifani, secretari sortint del PD. «Ara és el torn de les noves generacions, hem de fer equip», va subratllar Romano Prodi.

Renzi és un home jove de 38 anys que competia amb dos candidats més de 52 i 38 anys, de la nova generació de l'esquerra italiana. Eren Giuseppe Cuperlo i Pippo Civatti. Tots tres representen tendències de l'esquerra no només italiana: la continuïtat indefinida (Cuperlo), l'esquerra vista per les noves generacions (Civatti) i l'esquerra contaminada, per bé i per mal, per les característiques de la contemporaneïtat (Renzi).

Amb Renzi, el PD ha dit un adéu definitiu a la seva infinita recerca d'una identitat després de la caiguda del Mur de Berlín (1989), orfe del dissolt històric Partit Comunista (PCI), del centreesquerra de l'Olivera de Romano Prodi i del successiu i desorientat PD, que ha passat per la crisi començada l'any 2007 sense ser capaç de proposar una alternativa atractiva als electors.

BICICLETA I COTXES OFICIALS / «Si guanyo, l'endemà viatjaré a Roma, nomenaré una secretaria integrada per sis homes i sis dones, escollits per mi i sense mirar el pes dels diferents corrents interns del partit», va dir Renzi la vigília de les primàries. No té cap intenció d'establir-se a Roma, sinó de continuar exercint com a alcalde de Florència, assegura. Aspira a ser primer ministre, la qual cosa podria anticipar les eleccions generals.

Alguns defineixen Renzi com a «alcalde d'Itàlia», la qual cosa indicaria la seva intenció d'ampliar a l'àmbit nacional les polítiques que ha aplicat a Florència. Entre aquestes, Renzi, que es desplaça en bicicleta i ha suprimit els cotxes oficials, ha ordenat la retallada de mil milions d'euros en despeses polítiques per destinar-los a l'ocupació i a incentius per a les pimes. El seu programa inclou la supressió del Senat i la seva transformació en una cambra per a les administracions locals (municipis i autonomies) del país.

Notícies relacionades

També és partidari de l'eliminació immediata de les províncies (diputacions), però es mostra caut a l'hora de legalitzar, com a matrimonis, les unions homosexuals i parelles de fet.

Respecte de l'Executiu nacional, recolzat per progressistes i la part conservadora que s'ha separat de l'exprimer ministre Silvio Berlusconi, Renzi ha dit que no discuteix la fórmula actual, però que «ara el Govern haurà d'escoltar i aplicar les polítiques del seu primer accionista, el Partit Democràtic».