José Mujica: "És possible que governar sigui mirar més lluny"

El president uruguaià, 'el Pepe' per als seus compatriotes, va ser guerriller tupamaro, va passar 15 anys entre reixes i avui practica una sobrietat inèdita en un líder

José Alberto Mújica.

José Alberto Mújica. / JUAN COMMITANTE

1
Es llegeix en minuts
ANTONI TRAVERIA

José Alberto Mujica descendeix de bascos que van arribar a l'Uruguai el 1840. El seu pare era un petit hisendat que es va arruïnar poc abans de morir, quan Mujica tenia 6 anys. Va estudiar en escoles públiques i no va acabar Dret. Als anys 70 es va enrolar en el moviment tupamaro, va rebre sis trets i va ser capturat quatre vegades. La dictadura civicomilitar de Jorge Pacheco Areco el va tenir retingut com a "ostatge", en previsió  que el grup tornés a l'acció. El 29 de novembre del 2009 va ser elegit president de l'Uruguai amb un percentatge superior al 52% dels vots. Destina el 90% del seu sou (10.237 euros al mes) a projectes d'ajuda contra la pobresa.

Necessita acariciar la terra cada dia, estar a prop de les seves arrels. La seva gossa mestissa, amb una pota amputada, de nom Manuela, no se separa d'ell quan és a casa. Viu al camp, en una austera caseta a la zona rural de Rincón del Cerro, a 20 quilòmetres del seu lloc de treball a Montevideo. Una granja humil on cultiven flors i hortalisses junt amb la seva companya –com li agrada dir-li ell–, la senadora Lucía Topolansky. Van compartir militància guerrillera tupamara i també ella va estar a la presó, 13 anys.

Notícies relacionades

Els raonaments transgressors d'aquest atípic president, la seva filosofia de vida, la seva senzillesa, el fan diferent de qualsevol altre en la seva posició. Potser són aquestes les qualitats que l'han convertit, als seus 78 anys, en tot un fenomen universal a les xarxes socials. El sol ja ha sortit fa poc més d'un parell d'hores. Pepe Mujica rep 'Més Periódico' en exclusiva, a casa seva, amb el seu inseparable mate. "És possible que governar sigui mirar més lluny", diu.

>> Llegiu l'entrevista completa amb José Mujica a e-Periódico.

Temes:

Jose Mujica