El Govern de Letònia presenta la seva dimissió per l'enfonsament d'un centre comercial a Riga

El primer ministre assumeix la "responsabilitat política" de l'accident, en què van morir 54 persones

El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis (centre), i el ministre d’Interior, Rihards Kozlovskis, visiten el lloc de l’ensorrament del centre comercial, el 21 de novembre a Riga.

El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis (centre), i el ministre d’Interior, Rihards Kozlovskis, visiten el lloc de l’ensorrament del centre comercial, el 21 de novembre a Riga. / INTS KALNINS (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, ha anunciat aquest dimecres la dimissió en ple del Govern que encapçala per l'enfonsament d'un centre comercial a Riga que va ocasionar 54 morts, dijous de la setmana passada. El cap de l'Executiu letó ha donat a conèixer la seva decisió als mitjans de comunicació després de reunir-se amb el president de la república bàltica, Andris Berzins.

"Tenint en compte la tragèdia del centre comercial i les seves circumstàncies, és necessari un Govern que tingui el suport d'una majoria clara al Parlament", ha assenyalat Dombrovskis, que ha subratllat que assumeix "la responsabilitat política" de l'accident.

Poc abans d'aquest anunci, el secretari d'Estat d'Economia responsable d'Obres, Juris Puce, també ha fet pública la seva renúncia, després que diversos mitjans de comunicació vinculessin el fons benèfic de la seva dona amb l'empresa que va construir el centre comercial ensorrat. "S'ha posat en dubte l'ètica de les meves accions en relació amb les donacions rebudes pel fons benèfic dirigit per la meva dona i la meva activitat professional. En altres circumstàncies hauria rebutjat simplement aquestes acusacions. Estic segur de la legalitat i l'ètica de les meves accions", ha dit Puce a mitjans locals.

Situació complicada

La dimissió deixa en una situació complicada Letònia, que al gener ha d'entrar a formar part de l'eurozona. El país ha estat posat com a exemple de prudència i de recuperació financera després de la crisi del 2008. Dombrovskis, líder del partit Unitat, és l'únic polític en la història contemporània del país bàltic que ha ocupat el càrrec de primer ministre en tres legislatures diferents.

Notícies relacionades

L'enfonsament de la teulada del supermercat de Riga és la pitjor catàstrofe que viu el país des que va assumir la seva independència, el 1991. Les autoritats municipals de Riga van apuntar a les obres d'enjardinament al terrat de l'edifici com una de les causes més probables del sinistre, una possibilitat que s'està investigant i que ha estat rebutjada per l'empresa constructora.

A favor de la independència de Catalunya

Dombrovskis ha estat protagonista d'alguns titulars a la premsa espanyola després que es pronunciés a favor de reconèixer una  Catalunya independent. Les declaracions li van valer que el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, cités l'ambaixador letó per demanar-li explicacions. El primer ministre, no obstant, es va reafirmar en les seves paraules de suport al procés sobiranista català.

Temes:

Letònia Riga