SENTÈNCIA PER LES FILTRACIONS A WIKILEAKS

Manning demanarà l'indult al president Obama

L'exanalista militar condemnat a 35 anys als EUA reitera que va actuar per "ajudar" el seu país

El seu advocat insisteix que la intervenció del Govern en el cas i el desenllaç judicial suposen "una taca històrica a la llibertat de premsa"

Partidaris de Manning es manifesten a favor seu davant la Casa Blanca, a Washington, aquest dimecres.

Partidaris de Manning es manifesten a favor seu davant la Casa Blanca, a Washington, aquest dimecres. / PAUL J. RICHARDS (AFP)

1
Es llegeix en minuts

L'advocat deBradley Manning ha demanat aquest dimecres l'indult presidencial per al soldat nord-americà, que ha estatcondemnat a 35 anys de presóper filtrar documents classificats al portalWikileaks.

El lletrat,David Coombs, ha dit en una roda de premsa que demanarà al presidentBarack Obama a través dels vies reglamentàries a les Forces Armades que indulti Manning com abans millor, pel temps que ha complert ja a la presó des de finals de maig del 2010.

Manning ha estat condemnat per un tribunal militar a35 anys de presó i l'expulsió deshonrosa de l'Exèrcit, condemna que, segons va detallar el seu advocat, no es revisarà fins d'aquí almenys set anys.

L'advocat ha insistit que la forma en què el Govern ha gestionat el cas i la condemna representen "una taca històrica a la llibertat de premsa" als EUA, especialment perquè la fiscalia va sol·licitar el càrrec d'"ajuda a l'enemic" contra Manning. Precisament d'aquest delicte, que es reserva per a crims que en principi es castiguen amb pena de mort, Manning va ser absolt el mes de juliol passat.

Única motivació

Per la seva part, Manning ha indicat, en un comunicat llegit pel seu advocat, que la seva única motivació a l'entregar els milers de documents classificats al portal Wikileaks era precisament "ajudar" el seu país i mai va tenir intenció de causar dany.

En la seva declaració, que serà part de la petició d'indult, Manning confia que darrere les seves filtracions "moltes de les accions des de l'11-Ssiguin vistes un dia sota la llum" amb què es van examinar altres en la història dels EUA. I cita en aquest sentit els camps d'internament dejaponesos en territori nacional durant la segona guerra mundial.

Alt preu

Notícies relacionades

"Quan vaig elegir revelar informació classificada ho vaig fer per amor al meu país i sentit del deure, si vostè [Obama] rebutja la meva petició de perdó compliré el meu temps sabent que a vegades has de pagar un alt preu per [aconseguir] una verdadera societat", assegura Manning en la petició.

A Washington, el portaveu de laCasa Blanca,Josh Eearnest, ha indicat en roda de premsa que la petició d'indult es gestionarà com qualsevol altra, mentre que la portaveu delDepartament d'Estat,Jen Psaki, ha recordat que les accions de Manning van ser "serioses" i que les autoritats respecten la decisió judicial i la "integritat del procés".