FESTIVITATS A LA CAPITAL DE CROÀCIA

Milers de croats celebren a Zagreb l'ingrés a la UE

Els mandataris de la UE donen la benvinguda al 28è membre de la Unió

Croàcia s’ha convertit aquest dilluns en el 28è membre de la Unió Europea. / periodico

1
Es llegeix en minuts

Amb unespectaclede llum, música i pirotècnia,Croàcia ha celebrat diumenge a la nit l'ingrés a la Unió Europea (UE). Milers de ciutadans hanabarrotatla cèntrica plaça de Ban Jelacic,a Zagreb,per participar en les festivitats, a les quals també han assistit gairebé dos centenars de dignataris estrangers i en les qual no ha faltat la interpretació de l'Oda a l'Alegria de Beethoven, que és l'himne de la UE.

La celebració ha estat presidida pelsmandataris croats i per lacúpula de la UE,encapçalada pels presidents del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.

"Això canviarà la vida d'aquesta nació per sempre. Us dono la benvinguda amb tot el meu cor", ha afirmat Van Rompuy, dirigint-se a la multitud. "Heu tornat Croàcia al seu lloc adequat, al cor d'Europa", ha proclamat, per la seva part, Barroso. El president de la Comissió ha assegurat que Croàcia ha experimentat "un canvi enorme" i "és una democràcia plena" després d'haver portat a terme les reformes exigides per la UE. 

"Avui és la fi d'un procés i el primer capítol d'una nova història d'èxit", ha afirmat Barroso, que ha afegit: "Benvinguts a la Unió Europea".

Mà allargada als veïns

Per la seva part, el primer ministre croat, Zoran Milanovic, ha subratllat que amb l'entrada a la UE el país no canviarà de lloc, en el que s'ha interpretat com un gest als seus veïns als Balcans que aspiren a entrar al club de Brussel·les. "Ens quedem on som però amb noves responsabilitats. Allarguem la mà als països de la regió perquè compleixin amb els criteris europeus tan aviat com sigui possible", ha assenyalat.

Notícies relacionades

El president de Croàcia, Ivo Josipovic, ha declarat: "Aquest és el dia en què els nostres somnis s'han fer realitat. Europa va ser, és i serà una idea a la qual pertanyem. Europa és un element clau de la nostra identitat, no només per ubicació geogràfica, sinó també per valors".

Croàcia s'ha convertit així en el 28è membre de la Unió Europea i en el segon entre les exrepúbliques de l'extinta Iugoslàvia, després que Eslovènia hi ingressés el 2004.   

Temes:

Zagreb