PRIMER VIATGE OFICIAL A ISRAEL

Obama acaba a Petra la seva gira pel Pròxim Orient

El president dels EUA visita la ciutat arqueològica de Petra després de visitar Israel i Palestina

El president dels EUA, Barack Obama, al complex arqueològic de Petra (Jordània).

El president dels EUA, Barack Obama, al complex arqueològic de Petra (Jordània). / LARRY DOWNING (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / Jerusalem

El president dels EUA, Barack Obama, ha acabat la seva gira de quatre dies per Israel, Palestina i Jordània “satisfet amb els resultats”, segons fonts de Washington. Obama, que té com a únic triomf tangible en aquest viatge, de moment, haver reconciliat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, ha visitat la ciutat de Petra, a Jordània, de més de 2.000 anys d'antiguitat. Obama s'ha traslladat en helicòpter d'Amman a Petra i ha tingut el privilegi que buidessin el recinte de turistes perquè el visités. “Això és espectacular, és increïble”, ha dit quan ha vist els temples excavats a la roca. Després de la visita turística, Obama ha partit cap a Washington a l'avió Air Force One.

Divendres, el president dels EUA es va reunir amb el rei Abdul·là de Jordània, a qui va transmetre la seva gran preocupació per la possibilitat que Síria pugui convertir-se “en un paradís d'extremistes”. Obama va prometre al rei jordà una ajuda de 200 milions de dòlars (uns 154 milions d'euros) per atendre els 465.000 refugiats sirians que acull Jordània en camps.

Revifar el pla de pau

Notícies relacionades

La visita d'Obama no va despertar entusiasme ni va generar expectatives entre els israelians i els palestins. El mandatari nord-americà no va venir amb cap pla de pau sota el braç, encara que sí que intentarà pressionar les dues parts perquè tornin a la taula de negociacions. L'encarregat d'aconseguir avanços en aquest terreny serà el secretari d'Estat, John Kerry, que segons va indicar Obama, viatjarà al Pròxim Orient amb freqüència.

El president dels EUA ha dedicat bona part de la seva gira a parlar de l'amenaça d'un Iran nuclear i de les presumptes armes químiques de Síria. A les relacions entre Israel i Turquia no hi va prestar gaire interès públicament, però sí en privat, i l'únic punt que pot anotar-se en la seva llista d'èxits és haver aconseguit que Netanyahu i Erdogan fessin les paus. Ahir el primer ministre turc va assenyalar que els nous vincles amb Israel podrien accelerar la caiguda del president sirià, Baixar al-Assad, i ressuscitar el procés de pau entre palestins i israelians. Erdogan visitarà Gaza i Cisjordània a l'abril.