OPERACIÓ 'PILAR DEFENSIU'

Israel ajorna l'operació terrestre a Gaza per donar temps a una negociació

Tel Aviv està rebent fortes pressions des de Washington

Un soldat israelià dorm sobre un tanc al costat de la frontera amb Gaza.

Un soldat israelià dorm sobre un tanc al costat de la frontera amb Gaza. / REUTERS / YANNIS BEHRAKIS

2
Es llegeix en minuts

ElGovern israelià ha decidit dimarts a la matinadaajornar l'inici d'unaincursió terrestre a la franja deGazaper donar temps als esforços demediaciói esgotar la negociació destinada a aconseguir unalto el foc. La decisió l'ha pres el Gabinet de Seguretat, integrat pels nou principals ministres israelians, que van analitzar fins ben entrada la matinada si acceptaven la proposta egípcia de treva o apostaven per altres opcions en la seva ofensiva Pilar Defensiu a Gaza.

Al final de la reunió no hi va haver comunicats oficials, però els mitjans israelians destaquen aquest dimarts que la decisió d'ajornar l'entrada per terra a la franja és deguda a les fortespressionsque està rebent el Govern de Benjamin Netanyahu, especialment deWashington, per buscar una sortida al conflicte de Gaza. L'ofensiva militar entra a la seva setena jornada i ja ha deixat un balanç de més d'un centenar de morts palestins i un miler de ferits, la meitat civils, a Gaza, i tres civils israelians morts des del seu inici, dimecres passat.

En aquest context, el secretari general de l'ONU,Ban Ki-moon, arribarà aquest dimarts a Israel, on es reunirà amb Netanyahu i amb el president israelià,Shimon Peres, abans de desplaçar-se a la ciutat cisjordana de Ramal·la per entrevistar-se amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina,Mahmud Abbàs. Així mateix, la secretària d'Estat dels Estats Units,Hillary Clinton, té previst arribar aquest dimarts a la regió per recolzar els esforços de mediació internacionals i es reunirà amb el cap del Govern israelià i el mandatari palestí, segons mitjans locals.

Treva en 72 hores

Egipte espera que Israel i el moviment palestí Hamàs acordin una treva les pròximes 72 hores, segons ha informat una font dels serveis secrets egipcis. La font, que ha demanat l'anonimat, ha explicat que hi ha un acostament entre els dos bàndols respecte a la proposta d'alto el foc presentada ahir per una delegació israeliana al cos d'intel·ligència egipci.

Israel és partidari d'una treva duradora i queel Caire sigui el garant del seu compliment, mentre que les faccions armades palestines, encapçalades perHamàs, demanen la fi dels bombardejos i atacs selectius i l'aixecament del bloqueig a Gaza. La ràdio pública israeliana ha informat avui que el Govern israelià també aspira que Egipte gestioni un alto el foc de 24 o 48 hores abans de l'entrada en vigor de qualsevol acord.

Mentrestant, el canal àrab Al-Arabia ha informat que les faccions palestines estan a prop d'arribar a un acord de cessament d'hostilitats en qüestió d'hores i que els preparatius per a la seva rúbrica ja estan tenint lloc al Caire. La informació no ha estat confirmada per cap altra font.

La possibilitat d'una treva no ha frenat les operacions militars a la franja. L'Exèrcit israelià ha continuat durant la nit la seva ofensiva, amb bombardejos a més de100 blancs de les milícies palestines de la franja, segons informació militar israelià.

Notícies relacionades

Entre els punts bombardejats per la Força Aèria i la Marina en les últimes hores hi havia "espais subterranis de llançament decoets, túnels terroristesimagatzems d'armes", ha informat l'Exèrcit en un comunicat.

També ha atacat "diversos edificis usats per terroristes com a centres de comandament i control", així com "10 túnels utilitzats com a amagatalls operatius de Hamàs". Quatre membres de la mateixa família han mort en el bombardeig contra una vivenda de la localitat deBeit Lahiya, al nord de Gaza.