L'huracà 'Sandy' converteix Nova York en una ciutat fantasma

Sense metro ni autobusos, amb milers de vols cancel·lats i amb les botigues i les escoles tancades, l'urbs s'ha paralitzat

Amb ordre d'evacuació per a 370.000 persones, s'han començat a omplir els 74 refugis habilitats

L’huracà Sandy s’acosta a la costa oriental dels EUA després de deixar desenes de morts al Carib. / periodico

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / Nova York

L'huracà 'Sandy' ha convertitNova York en una ciutat gairebé fantasma. Els preparatius davant l'arribada del poderós huracà, que està previst que toqui terra aquesta nit a Nova Jersey, han paralitzat pràcticament la vida a la ciutat. Amb elmetro tancat i els serveis d'autobusosi rodalies també suspesos, el ritme frenètic habitual ha desaparegut i unatensa calma domina l'espera en una ciutat que ahir a la nit oferia l'inusual panorama decarrers deserts, amb pràcticament tots elsestabliments tancats.

Els taxis circulaven com taurons, ja que sabien que eren l'única opció de desplaçament per als novaiorquesos, però als carrers en quedaven pocs. I per exemple al Lower East Side, una animada zona de bars, ahir es podien comptar amb els dits de la mà els que estaven oberts. Molts 'delis', els típics minisupermercats novaiorquesos oberts en molts casos 24 hores, mantenien les portes obertes. En les seves prestatgeries es notava visiblement la frenètica jornada decompres d'avituallament que es va viure diumenge.

Ja ahir a la nit van començar a bufarforts vents, demostrant l'inusual poder d'un huracà que téen alerta nou estats de la densament pobladacosta est dels Estats Units.Vents huracanats bufaven fins a281 quilòmetres de distància de l'ull de l'huracà, i els equivalents a unatempesta tropical, de menor categoria però també forts, se sentien fins a 830 quilòmetres d'aquest epicentre.

Evacuació obligatòria

Per a Nova York, tots els preparatius eren pocs.L'alcalde, Michael Bloomberg, vaordenar l'evacuació obligatòria dels residents a la denominada zona A, la més pròxima a l'aigua. Són370.000 persones, per a les quals es van habilitar74 refugis. I encara que alguns no van fer cas de les ordres després de l'experiència de l'agost de l'any passat de l'huracà 'Irene', que va provocar una alerta similar però va acabar deixant pràcticament indemne a la ciutat, molts altres la van acatar. Per als que viuen en els 'projects', les vivendes de protecció oficial, el desallotjament era pràcticament forçós: l'ajuntament va tallar serveis com ara ascensors i aigua. I van ser aquests novaiorquesos de baixos ingressos els que van començar a omplir els refugis.

La ciutat avui també es despertarà pràcticament paralitzada. Lesaerolínieshan suspès milers de vols, el servei ferroviari Amtrak s'ha paralitzat a tot l'est i fins i tot l'estació d'autobusos de Port Authority s'ha tancat. 1,1 milions de nens no aniran a lesescoles públiques. Broadway va abaixar el teló ahir a la nit i tampoc l'aixecarà avui, igual que Carnegie Hall. S'ha tancat la seu de l'ONU. Encara que la Borsa inicialment havia dit que obriria avui, després va anunciar que només operaria electrònicament, però a última hora de la nit va decidir tancar els mercats avui. I els 4,3 milions de persones que diàriament agafen el metro per anar a la feina avui no ho podran fer, cosa que limitarà considerablement el flux de vida normal a la ciutat. Està per veure com aconsegueixen arribar als seus llocs de treball els funcionaris municipals, a qui Bloomberg va demanar que fessin tots els esforços possibles per arribar a la feina.

Temors múltiples

Notícies relacionades

El 'Sandy' provoca diversos temors a la ciutat. Per una part hi ha els vents, i pels seus possibles efectes es va decidir, per exemple, tancar tots els parcs de Nova York, incloent-hi Central Park. Però la principal por són lesinundacions, provocades no tant per ladescàrrega de pluja sinó per la crescuda de les aigües. L'arribada de l'huracà coincideix amb lamarea de lluna plena, la més alta, i les previsions estimen que poden produir-se pujades de fins a 3,3 metres.

L'aigua i el vent posen en perill instal·lacions elèctriques, estenent sobre la ciutat la por a apagades i talls en el servei. Ahir a la nit mateix residents del baix Manhattan van començar a sentir els primers problemes amb línies de telèfon. I al 'Sandy' encara li quedaven 24 hores per arribar.