TRAGÈDIA PENITENCIÀRIA

Més de 350 persones poden haver mort en un incendi a Hondures

Desenes de ferits estan sent atesos en hospitals a Tegucigalpa

Els familiars dels afectats i ferits en l’incendi s’enfronten amb la policia fora de la presó.

Els familiars dels afectats i ferits en l’incendi s’enfronten amb la policia fora de la presó. / AP

3
Es llegeix en minuts

Més de350 presospoden havermort i desenes han resultatferits en l'incendi de laGranja Penal de Comayagua, al centre d'Hondures, i la xifra pot variar perquè es creu que alguns reclusos s'han fugat, segons han informat aquest dimecres fonts oficials.

El Comissionat dels Drets Humans, Ramón Custodio, ha dit que hi havia 853reclusos, una xifra que supera àmpliament la capacitat de lapresó, i ha afegit que quan s'ha passat llista n'hi ha hagut 356 que no han respost, però ha ressaltat que caldria esperar al recompte oficial dels cadàvers. D'altra banda, el secretari de Seguretat, Pompeyo Bonilla, ha afirmat que fins aras'han confirmat 272 morts, i ha afegit que la xifra "podria superar els 300".

El portaveu de la Secretaria de Seguretat, Héctor Iván Mejía, mentrestant, ha xifrat en 852 la població del penal i ha dit que 475 reclusos han sortit il·lesos i que una trentena han resultar ferits, que han estat evacuats cap ahospitals de Comayagua i Tegucigalpa. Mejía ha dit també que "és probable que alguns" dels presos "s'hagin fugat" enmig de la confusió, i que les autoritats investiguen les causes. "Farem el recompte general i després determinarem la quantitat de persones que poden haver fugit", ha subratllar Mejía.

Prèviament, la cap de Medicina Forense del Ministeri Públic Lucy Marrder, havia indicat que "hi ha 272 cossos cremats" i que "hi pot haver més" víctimes de l'incendi, que s'ha registrat a les 22.55 hora local (04.55 GMT) i ha estat controlat cap a les 03.30 (09.30 GMT), d'acord amb les dades oficials.

Enfrontaments amb la policia

Mentrestant, als afores de lapresó, ubicada a uns 80 quilòmetres de Tegucigalpa, desenes defamiliars dels presoss'han enfrontat amb la policia en un intent per ocupar la presó perquè els entreguin els cadàvers de les víctimes. Els agents de l'ordre han disparat i han llançat bombes lacrimògenes per contenir la protesta dels familiars, que els llançaven pedres. Nombroses persones han trencat tanques i la porta de l'entrada principal de la presó i han entrat, però no han arribat fins a les cel·les on hi ha els cadàvers.

Els familiars s'oposen que els seus morts siguin enviats a Tegucigalpa per a l'autòpsia. La situació deviolència ha estat controlada, mentre Bonilla, acompanyat d'altres autoritats i la representant d'un organisme de drets humans, intentava explicar als familiars des de l'interior de la presó el procediment legal que s'ha de seguir. "Jo entenc el dolor de les famílies però s'ha de complir el que diu la llei", ha destacat el secretari de Seguretat.

Bonilla ha dit que el que ha passat a la presó "és unatragèdia nacional", i ha anunciat que cap a les 09.00 hora local (15.00 GMT) s'entregarà un informe preliminar.

Altres parents de reclusos asseguren que les autoritats del centre penitenciari han trigat a obrir les cel·les, i això, ham afegit, hauria pogut evitar que els presos morissin cremats. Alguns dels presos que han aconseguit escapar del foc han trencat el sostre i després han saltat al buit, segons alguns relats de familiars.

El Govern espanyol expressa el seu condol

L'incendi a la Granja Penal pot haver estat causat per un curtcircuit, segons el portaveu de la Secretaria de Seguretat, mentre que la premsa local ha fet conjectures sobre un suposat motí.

Notícies relacionades

El Ministeri d'Afers Estrangers i de Cooperació ha expressat aquest dimecres el seu "més profund pesar per les tràgiques conseqüències" de l'incendi. En un comunicat, el Govern d'Espanya transmet el seu condol més sincer a l'Executiu hondureny i als familiars dels morts, i desitja la ràpida recuperació dels ferits.

L'Ambaixada d'Espanya a Tegucigalpa segueix amb atenció els fets i confirma que no hi havia cap pres de nacionalitat espanyola reclòs en aquest penal, ni constància de víctimes espanyoles entre els morts.