'CAS WIKILEAKS'

Els advocats de Manning al·leguen que va crear un àlter ego femení

La defensa del soldat fonamenta el seu al·legat en les suposades alteracions mentals de l'acusat

2
Es llegeix en minuts

Els advocats del soldatBradley Manning, acusat de filtrar milers de documents secrets aWikileaks, han al·legat durant l'audiència d'aquest dissabte que el seu client tenia unaalteració mental al patir l'aparició d'unàlter ego femenímentre van passar els fets, informa la cadena CNN.

Durant aquest segon dia d'audiència, que té per objectiu decidir si el soldat és jutjat per cort marcial o ordinària, han començat a comparèixer els primers testimonis de l'acusació. Un dels advocats defensors, el major Matthew Kemkes, ha fonamentat les seves argumentacions a demostrar que l'ambient hostil al qual havia estat exposat Manning al serhomosexual havia contribuït que desenvolupés problemes mentals i emocionals.

L'agent especial de l'Exèrcit dels Estats Units Calder Robertson, expert en investigació de delictes informàtics, ha estat preguntat pels desordres mentals de Manning. Robertson, que ha declarat via telefònica des d'Alemanya, en resposta a les preguntes de la defensa ha assegurat que era conscient que l'acusat utilitzava el sobrenom femení de Breanna Manning en algunes xarxes socials i en xats d'internet, i ha explicat que l'ordinador portàtil de l'acusat no tenia contrasenya i podria haver estat utilitzat per qualsevol.

Una altra agent especial de l'Exèrcit nord-americà, Toni Graham, ha recollit proves de la vivenda i el lloc de treball de Manning i ha assegurat que van incautar un DVD marcat com a "secret" que contenia un vídeo militar on es veu un incident de 2007 en què helicòpters d'atac Apache abaten a trets homes desarmats a l'Iraq. No obstant, l'advocat defensor Kemkes ha preguntat a Graham si sabia si aquell vídeo era classificat, cosa que ella ha negat.

"De fet, es tractava d'un vídeo sense classificar", ha dit Kemkes.

Cadena perpètua

Graham també ha declarat que ha trobat alguns documents a l'habitació de Manning relacionats amb el presumpte trastorn d'identitat de gènere. Kemkes ha explicat que Manning tenia una carpeta personal a la seva habitació que estava plena d'articles i treballs mèdics sobre la malaltia, inclòs un assessorament sobre la cirurgia facial.

Notícies relacionades

Manning, que compleix aquest dissabte 24 anys i fa un any i mig que està detingut, podria ser imputat de fins a 22 càrrecs per violar el codi militar, entre ells un per "alta traïció" que és castigat amb la pena de mort. No obstant, un portaveu de l'Exèrcit ha confirmat que la fiscalia no sol·licitarà la pena màxima per al soldat.

En aquest sentit, experts han anticipat que la pena màxima que es demanarà per al soldat nord-americà seria la de cadena perpètua. Manning està acusat d'entregar a Wikileaks, la plataforma fundada per Julian Assange, milers de documents confidencials sobre les guerres d'Afganistan i Iraq i cables diplomàtics dels Estats Units.