CUSTODIAT PER LA POLICIA

Breivik torna a Utoya per reconstruir la matança

L'autor confés de la mort de 69 persones a l'illa va acompanyar ahir els investigadors lligat de peus i mans

Vista aèria d’Utoya, del 21 de juliol.

Vista aèria d’Utoya, del 21 de juliol. / Lasse Tur (AP)

1
Es llegeix en minuts

El fonamentalista cristià ultradretàAnders Behring Breivik ha tornat a l'illa noruega d'Utoya, acompanyat per un fort dispositiu policial, per aportar més dades a lainvestigació de la matança al campament juvenil laborista del dia 22, en què van morir 69 persones.

La policia noruega ha revelat els detalls d'una visita que es va produir ahir de forma sorprenent i que es va allargar durantvuit hores fins a la nit per recollir el màxim nombre de dades possible.

Acompanyat per desenes d'agents fortament armats, a més d'un helicòpter que sobrevolava l'illa, Breivik va tornar a agafar de nou el transbordador a Utoya com el dia de la massacre, encara que aquesta vegada ho va fer custodiat, emmanillat, amb les mans subjectes a una espècie d'arnès i amb una armilla antibales.

Relat filmat

Breivik, que està empresonat a la presó d'Ila, a l'oest d'Oslo, ha explicat com va matar cada una de les 69 persones que van morir a Utoya, mentre dos agents filmaven el seu relat dels fets.

"Era important que l'interrogatori fos tan minuciós per evitar haver-hi de tornar més tard durant el judici", ha explicat un portaveu policial. La policia noruega ha matisat que no s'ha tractat d'una reconstrucció típica, sinó més aviat d'un interrogatori, ja que ha considerat que Breivik, de 32 anys, ja ha donat prou detalls sobre els fets que van tenir lloc fa tres setmanes.

Sense senyals de penediment

Notícies relacionades

Segons el portaveu, Breivik no va quedar "impassible" al tornar a Utoya, però tampoc va fer "cap senyal depenediment", i s'ha mostrat tranquil i amb ànim de col·laborar. El portaveu policial ha afirmat que la visita havia proporcionat "molts detalls nous" sobre la matança, però no ha volgut aclarir quins. "Ja ens ha donat moltes informacions durant 50 hores d'interrogatoris, i l'interrogatori de dissabte ens en va donar més", ha declarat.

La policia noruega ha ressaltat a més la importància que la visita s'hagi produït quan encara no ha passat un mes des de la matança, i que aquesta es mantingués en l'anonimat, encara que això no ha evitat que el diariVG hagi avançat hores abans la notícia i hagi difós imatges de Breivik a Utoya.