NEGOCIACIONS CONTRA RELLOTGE ALS EUA

Obama exigeix al Congrés que es deixi de "jocs" i solucioni la crisi del deute

El president de la Cambra de Representants, John Boehner, assegura que prendran una decisió "responsable" per evitar la suspensió de pagaments

Barack Obama i John Boehner, aquest dissabte, a la Casa Blanca.

Barack Obama i John Boehner, aquest dissabte, a la Casa Blanca. / {Carolyn} {Kaster} (AP)

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / Washington

El president dels EUA,Barack Obama, ha demanat aquest dissabte alslíders del Congrés, amb els quals s'ha reunit durant poc més d'una hora per intentar arribar a un acord que permeti elevar el sostre del deute i evitar així que el país entri ensuspensió de pagaments, que abandonin "jocs polítics" i solucionin la crisi.

El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ha explicat que en la reunió amb els líders republicans i demòcrates, el president ha reiterat la seva oposició a una extensió a curt termini del deute atès que la mesura podria originar una reducció de laqualificació del deute que perjudicaria l'economia del país i afectaria de ple elsnord-americans, que "haurien de pagar tipus (d'interès) més alts per les seves targetes de crèdit i per les hipoteques de les seves cases i els seus cotxes", va dir Carney.

Segons Obama, el Congrés "s'ha d'abstenir dejocs polítics irresponsables amb la nostra economia" i, per contra, "ha de ser responsable i fer la seva feina, evitant la mora i reduint eldèficit".

En la reunió hi han participat el president de la Cambra de Representants, el republicà John Boehner; el líder de la majoria demòcrata del Senat,Harry Reid; la líder de la minoria demòcrata a la Cambra dels Representants,Nancy Pelosi; el líder de la minoria republicana al Senat,Mitch McConnell, i el vicepresident dels EUA,Joe Biden.

Evitar la bancarrota i reduir la despesa

Notícies relacionades

El republicà Boehner, que divendres va donar per tancat el diàleg perfalta de sintonia amb Obama, ha assegurat aquest dissabte que el Congrés prendrà unadecisió "responsable" sobre el deute nord-americà aquest cap de setmana. "Durantaquest cap de setmana el Congrés forjarà un camí responsable per seguir endavant", ha insistit Boehner després de la reunió a la Casa Blanca.

Boehner ha assenyalat que els líders de les dues cambres miraran de trobar una solució per reduir "significativament" ladespesa pública i mantenir la confiança i el crèdit nord-americà. "Els líders dels dos partits al Congrés s'han compromès a treballar en una nova legislació que eviti la suspensió de pagaments i que alhora redueixi ladespesa pública", ha assenyalat per la seva part McConnell.