CRÒNICA DES DE MOSCOU

Víctimes de Stalin, amb nom i cognom

Flors al monument a les víctimes, a la plaça Lubianskaia.

Flors al monument a les víctimes, a la plaça Lubianskaia. / AFP / BORIS YELENIN

2
Es llegeix en minuts
Dmitri Polikárpov
Dmitri Polikárpov

Periodista

ver +

E s desconeix encara el nombre exacte de les víctimes de les represàlies polítiques de l'època soviètica. «Voldria anomenar-les totes pel seu nom, però han robat la llista i no hi ha on buscar», va escriure en el seu famósRèquiemla poeta Anna Akhmàtova a mitjans del segle passat.

Les xifres amb què es treballa actualment oscil·len entre uns 4,5 i 30 milions de persones. Es tracta de pures estimacions, ja que la majoria d'aquells represaliats són anònims. La llista de víctimes amb noms i cognoms més completa, que ha estat recopilada per l'oenagé russa Memorial al llarg dels últims 20 anys, de moment només conté uns 3 milions de persones identificades. Encara queda un llarg camí per recórrer en la recerca de les víctimes del terror de l'Estat soviètic, sobretot entre el 1924 i el 1953.

En el seu record, a la cèntrica plaça Lubianskaia de Moscou hi ha una pedra procedent del camp de concentració de Solovki. La pedra, col·locada per Memorial, fins i tot va coexistir durant algun temps amb l'estàtua de Féliks Dzerzhinski, el fundador dels òrgans de seguretat soviètics. La vigília del dia de la commemoració de les víctimes de represàlies polítiques, que se celebra a Rússia el 30 d'octubre, Memorial va organitzar una cerimònia denominadaEl retorn dels noms per publicar les dades d'unes 30.000 persones que van ser afusellades a Moscou als anys 30.

Notícies relacionades

Centenars de voluntaris van acudir ahir a la plaça Lubianskaia per pronunciar des d'una petita tribuna els noms i cognoms dels represaliats reunits a la llista de Memorial. De lluny la cerimònia semblava una missa commemorativa. Els moscovites esperaven amb espelmes a les mans que arribés el seu torn per llegir els noms de les víctimes de la llista facilitada pels activistes de Memorial, que a més del nom i el cognom incloïa altres dades personals dels morts. Després de llegir els noms de la llista, molts afegien al final els noms dels seus familiars i amics represaliats durant l'època del dictador soviètic Ióssif Stalin. Cadascú acabava amb les paraules «descansin en pau» abans de donar la paraula al següent. Els vianants i motoristes encallats a les proximitats de la plaça Lubianskaia observaven amb sorpresa aquella incessant lectura.

L'afluència dels que van voler participar en la commemoració va ser escassa. No ens ha d'estranyar si tenim en compte que la popularitat de Stalin ha crescut d'una manera significativa. A començaments dels anys 90, tan sols el 7% dels russos tenien una opinió positiva d'ell. Avui són el 50%.