LES OPINIONS

Nota d'avís per a Europa

2
Es llegeix en minuts
MANUEL MILIÁN MESTRE
EXDIPUTAT DEL PP

Si Europa es va construir als cafès com argüeix George Steiner, difícilment podrien col·laborar aquests roms als quals tant tem Sarkozy per la inseguretat que causen. Potser per això els expulsa de França. És difícil justificar en abstracte aquesta exclusió, amb el subconscient històric europeu del segle XX i el fàcil recurs a les aber-

racions nazis. No obstant, i sense bullici mediàtic, altres països com Alemanya, Suècia o Espanya també van recór-

rer discretament de procedi-

ments similars. ¿Va ser aquesta la raó del seu silenci a Brussel·les davant l'incident Sarkozy-Barroso, o la prudència per no comprometre's en futures necessitats d'idèntic gènere? La diferent vara de mesurar, ¿es deu a la gravetat de la iniciativa que suposadament conculca la legislació europea, o a la sospita de tractar-se d'un recurs amb la mirada en les enquestes?

Si la resposta fos la primera, difícil defensa tindria Sarkozy; i malgrat això tots els caps de Govern van guardar silenci. Si és la segona, s'hauria d'acusar d'hipocresia els que van callar. No hi ha justificació possible d'una expulsió indiscriminada per interès electoral. Malament es poden emprendre polítiques tan radicals sense un minuciós encausament cas per cas. Els constructors de la UE no van advertir al seu dia les conseqüències de Schengen ni de la precipitada ampliació comunitària. Països com Romania i Bulgària no oferien prou garanties en aquest sentit, ja que encara no havien consolidat aquestes minories en la seva societat.

Notícies relacionades

Sarkozy emplaça Europa davant el seu mirall; tots els seus estats s'hi hauran de contemplar serenament i sense hipocresies. N'hi ha prou de fer una ullada a les saturades presons espanyoles i constatar la procedència dels penats, o analitzar les polítiques immigratòries de nacions com Dinamarca. Les coses no es van fer bé en polítiques d'emigració i control del Mediterrani -on Itàlia i Espanya pateixen invasions il·legals sistemàtiques-,

sense una acció policial harmonitzada contra el crim organitzat, el narcotràfic, el tràfic de blanques, la prostitució i infiltració desassossegant de les màfies. El que al seu dia no es va harmonitzar, s'haurà de rectificar o resoldre ara. Massa tard, massa desconnexió, potser amb una política reactiva en excés, amb injustícia consegüent. Amb tot, no es pot fer la simplificació de xenofòbia o racisme. Estats europeus i ciutadans han de diferenciar entre una cosa i l'altra. En el fons, una evident absència d'unitat en les polítiques i criteris de la UE. Per això van guardar silenci davant l'escàndol de Sarkozy. Tristíssim.