CRÒNICA DES DE MOSCOU

Normes bàsiques per semblar moscovita

Un be a punt de ser rostit.

Un be a punt de ser rostit.

2
Es llegeix en minuts
Dmitri Polikárpov
Dmitri Polikárpov

Periodista

ver +

Tinc un amic moscovita que es queixa del fet que viu «en un poble georgià». Com que casa seva es troba en ple centre de la ciutat de Moscou, a tan sols un quilòmetre del Kremlin, és difícil creure'l. Però gairebé és veritat. Al pati del darrere de l'edifici on viu hi va aparèixer fa poc temps un restaurant georgià. El seu propietari, procedent d'un petit poblet muntanyós de Geòrgia, va venir acompanyat pels seus parents, que treballen a la cuina del restaurant i viuen en una garita.

Cada matí surten tots junts del seu miserable habitacle i omplen l'aire de sons poc habituals per a les orelles moscovites. Es renten a l'aire lliure, fan pa en un forn instal·lat enmig del pati i posen música popular georgiana tan alta que deu arribar fins als despatxos del Kremlin. A més, per sentir-se a gust van pintar les parets del pati amb escenes de la vida del poblet. «Únicament hi falten vaques i ovelles perquè sembli un poble de veritat», acostuma a dir el meu amic.

L'afluència d'immigrants de les antigues repúbliques de la Unió Soviètica a Moscou -com també passa en altres grans ciutats russes- ha transformat la imatge de la capital tant o més que els nous gratacels. La gent que ve de fora porta els seus costums, que a vegades deixen bocabadats els moscovites castissos i els nombrosos turistes estrangers. No és estrany veure com un grup de musulmans sacrifiquen un be en un balcó o en un pati. Els forasters van descalços pels carrers del centre, preparen barbacoes amb un braser al balcó i fan moltes coses més que no agraden gens a la població que és autòctona.

Segons sondejos recents, més del 70% dels moscovites consideren que les relacions amb els estrangers són tenses precisament perquè no respecten les normes i les tradicions locals. La tensió ha arribat a tals extrems que les autoritats de Moscou i de Sant Petersburg van anunciar que estan elaborant un codi de conducta per a forasters. Aquest treball es plasmarà en un llibre que oferirà recomanacions a les persones acabades d'arribar.

Les recomanacions

Com que no poden prescindir dels serveis dels forasters, els funcionaris han decidit educar-los. Entre altres coses, als estrangers se'ls convida a no sacrificar els bens, no rostir carn en brasers dins els seus pisos, no aparèixer en llocs públics amb els seus vestits típics i estudiar l'idioma rus.

Notícies relacionades

La iniciativa de les autoritats els sembla inútil a la major part dels moscovites, pel fet que no ofereix mecanismes que obliguin els incomplidors a respectar les normes tradicionals. Per la seva part, els defensors dels drets humans sostenen que el codi atempta contra els drets constitucionals de les persones forasteres.

En alguns barris de Moscou els veïns ja han començat una guerra contra els costums que els són aliens sense esperar l'ajuda de les autoritats. Als que encenen una foguera al balcó del seu apartament, uns venjadors no identificats els llancen cartutxos amb gas lacrimogen per les finestres.