CRÒNICA DES DE sanT petersbuRg

L'atac de les motos aquàtiques

Una moto d’aigua al Neva.

Una moto d’aigua al Neva.

2
Es llegeix en minuts
Dmitri Polikárpov
Dmitri Polikárpov

Periodista

ver +

Una amiga va tornar fa poc de Sant Petersburg, on tenia la intenció d'aprofitar la temporada de les nits blanques per passejar per l'antiga capital russa de l'època imperial. Quan li vaig preguntar com li havia anat el viatge em va contestar de manera enigmàtica: «He tornat mullada i sense cartera».

Em va explicar que una tarda estava asseguda en un embarcador del riu Neva, juntament amb altres turistes, amb els peus submergits a les aigües fosques. De sobte se'ls van acostar una desena de motos aquàtiques que els van començar a mullar. Davant del brusc i ben coordinat atac, molts van arrencar a córrer per evitar la dutxa indesitjada. I quan van tornar, alguns no van trobar les bosses, que havien deixat a causa de la confusió del moment.

L'encís del Neva i dels canals és un dels encants de Sant Petersburg, i la fa ser comparada amb Venècia i Ams-terdam. L'any passat aquesta ciutat, anomenada laVenècia del nord, era la dotzena més visitada d'Europa, i va superar per primer cop en nombre de turistes estrangers la Venècia de veritat, la italiana. L'antiga capital imperial russa està cada vegada més de moda i, amb els tres milions de visitants estrangers a l'any, s'acosta als números d'altres ciutats amb més bones comunicacions com ara Praga, Viena i Amsterdam.

Els habitants de Sant Petersburg coneixen bé el truc de les motos d'aigua. Funciona només en uns quants llocs, on la gent s'asseu molt a prop del riu o d'un dels seus nombrosos afluents i canals. El principal entreteniment dels aficionats a les salvatges carreres fluvials és el de sorprendre els relaxats turistes i vianants amb una galleda d'aigua freda. Quan aquests veuen com se'ls acosta una armada de motos aquàtiques, queden paralitzats fins que els cauen a sobre les primeres gotes. Ni tan sols els que estan fent fotos des d'un dic o un pont es poden sentir fora de

perill.

Adrenalina

Notícies relacionades

Les motos d'aigua ataquen en grup, o bé una darrere l'altra, i fan a l'últim moment un sobtat viratge que causa una impressionant cortina d'aigua. Pel que es veu, com més ensurts i més crits produeixen, més contents queden els atacants i amb més adrenalina continuen el seu viatge pels canals a la recerca de noves víctimes. Els que no s'aparten a temps queden ben xops al mig del carrer. Per ser sincers, s'ha de tenir en compte que les aigües del riu Neva estan brutes.

El que sorprèn més de tot és que ningú protesta. Molts turistes ho veuen com una refrescant aventura, un detall de color local de Sant Petersburg. Encara més, alguns tornen als llocs on es concentren les motos aquàtiques per repetir la dutxa i fer unes fotos. Aquest estiu, a més a més, a causa de la calor impressionant que des de començaments de juliol no para de batre els màxims històrics, al veure un grup de motoristes aquàtics, la gent s'hi acosta i els convida aatacar-los. Està prohibit banyar-se a bona part del nucli urbà, de manera que rendir-se a les motos d'aigua és l'única possibilitat legal que queda per refrescar-se amb les aigües del Neva.